До складу мережі входили ветерани української військової розвідки.

Читайте також СБУ у Харкові накрила конвертцентр з обігом у 5 мільярдів: фото

Як функціонувала агентура

Громадяни України були завербовані та виконували розвідувальні завдання кадрових співробітників ФСБ Вадима Даутова та Дениса Собка,
– повідомили у СБУ.

Російські агенти готували диверсійні операції. Зокрема, на території Миколаївської області зловмисники сприяли проникненню диверсійно-розвідувальних груп із тимчасово окупованих територій. Крім того, вони організовували спеціальну підготовку підібраних осіб. Об'єктами посягання були бойові літаки Збройних сил на аеродромі "Кульбакіно".

схема фсб
Деталі схеми ФСБ / Фото СБУ

Також агенти ФСБ збирали інформацію про дислокацію ЗСУ, кадровий склад розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, а також їх взаємодію з іноземними партнерами тощо.

Агенти ФСБ хотіли викрасти людину

Зловмисники планували викрасти та нелегально перемістити до Росії одного з колишніх командувачів Сил спеціальних операцій. За це російська спецслужба пропонувала винагороду у 100 тисяч доларів.

Моє завдання – це спрацювати і в багажнику передати. Що далі з ним будуть робити – не мої проблеми,
– розповів завербований.

Правоохоронці вилучили зброю

Під час обшуків СБУ вилучили склад зброї і боєприпасів:

  • 4 одиниці АК-74,
  • 2 пістолети,
  • 2 РПГ,
  • 44 гранати,
  • понад 4 тисячі набоїв різного калібру,
  • близько 3 кілограми тротилу тощо.

Наразі щодо викритих агентів здійснюють процесуальні заходи за статтями про державну зраду, створення терористичної групи та незаконне поводження зі зброєю.

СБУ викрила діяльність агентури ФСБ в Україні: відео