Інформацію про обшуки 24 каналу спершу підтвердив речник СБУ Артем Дегтяренко. Згодом в СБУ повідомили, що 30 березня провели 20 обшуків у керівництва і представників "Українського вибору".

Читайте також Під час окупації Криму Медведчук і Козак за безцінь купили бізнес у Росії, – "Схеми"

СБУ перевіряє, чи сприяли учасники організації проведенню незаконного референдуму і виборів в окупованих Криму та Севастополі в березні 2014 року.

Слідчі дії провели у 10 регіонах країни, там вилучили докази у справі.

Під час обшуку СБУ вилучили докази у справі
СБУ вилучили докази у справі / СБУ

СБУ провели обшуки в організації Медведчука
СБУ обшукала представників організації Медведчука / СБУ

До того ж в СБУ кажуть, що ці люди стали членами виборчих комісій і дільниць на незаконному референдумі та брали участь у діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму".

До слова Жодних піар-цілей щодо санкцій проти Медведчука РНБО не має, – Данілов

Які ще факти встановили слідчі

Члени "Українського вибору" також:

  • протиправно переслідували проукраїнськи налаштованих активістів;
  • захоплювали адміністративні будівлі органів влади України;
  • охороняли незаконно створені виборчі дільниці в Криму та Севастополі під час проведення так званого референдуму 16 березня 2014 року.

СБУ відкрила кримінальне провадження. Членів "Українського вибору" підозрюють в посяганні на територіальну цілісність України та держзраді. Наразі триває досудове слідство.

Що сказав про обшуки депутат від ОПЗЖ

Нардеп ОПЗЖ Ренат Кузьмін написав у телеграмі, що 30 березня СБУ в кількох областях України обшуковує людей, пов'язаних з Медведчуком. За його словами, правоохоронці підозрюють цих людей в сепаратизмі, тероризмі та інших злочинах.

Окрім того, Кузьмін традиційно звинуватив владу в "залякуванні опозиції та тиску на неї".

Головне про попередні обшуки в "Українському виборі"

  • 25 березня СБУ та Генеральна прокуратура провели обшуки в офісі ГО "Український вибір". Цю організацію пов'язують з нардепом від ОПЗЖ та кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.
  • 26 березня Служба безпеки повідомила про підозру трьом керівникам ініціативних груп громадського руху "Український вибір". Мовиться про Олександра Синявського, Івана Комелова та Олександра Слюсаренка.
  • Їх також підозрюють в тому, що 2014 року вони сприяли проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих Криму та Севастополі.

Що відомо про "Український вибір"

Це проросійська платформа, на якій регулярно публікують новини про "ОПЗЖ", висловлювання Віктора Медведчука та його соратників.