У СБУ зазначили, що є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

Читайте також Дезінформація щодо України: українці звернулися до уряду Іспанії через діяльність Шарія

Підозра Шарію: що про це відомо

Через це йому оголосили про підозру у вчиненні злочину.

На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері,
– йдеться у повідомленні.

Підозру оголосили під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури в межах кримінального провадження за 2 статтями.

Одна з них стосується державної зради, інша – порушення рівноправності людей залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань.

У СБУ пояснили: щодо другої статті, то мова йде про розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності тощо.


СБУ повідомила Шарію про підозру / Інфографіка СБУ


Правоохоронці зібрали докази злочинів Шарія / Інфографіка СБУ

Зверніть увагу Дружина Шарія могла підробити меддовідку, щоб її зареєструвала ЦВК

Порушення законодавства пропагандистом

Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень. Вони встановили, що в інтерв'ю та виступах Шарія були факти його підривної діяльності проти України.

Починаючи з 2012 року, через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам Росії у проведенні спеціальних інформаційних операцій,
– пояснюють у СБУ.

Пропагандист дискредитував державну політику України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході.

Правоохоронці наголошують, що метою Шарія було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

Протиправні дії Шарія активно використовували російські ЗМІ.

Слідство врахувало також неодноразові заяви та звернення громадян і організацій щодо можливої антиукраїнської діяльності блогера.

До слова, наразі тривають слідчі дії, продовжують документувати усі обставин скоєння злочину, а також встановлюють інших людей, причетних до протиправної діяльності Шарія.


Скандальний блогер сприяв російським структурам / Інфографіка СБУ

Приклади антиукраїнської діяльності Шарія: дивіться відео

Що відомо про Анатолія Шарія

  • Це проросійський блогер, який відомий своїми "зашкварними" роликами на ютубі.
  • Зокрема, він опублікував карту України без тимчасово окупованого Криму. Через це на нього відкрили кримінальну справу за посягання на територіальну цілісність України.
  • Шарій заявляв, що саме Революція Гідності стала каталізатором російської агресії. Одіозний блогер поширює кремлівські фейки про "громадянську війну на сході України".
  • Верховний Суд дозволив називати Шарія "кремлівським проєктом російських господарів". Суд постановив, що ці слова є оціночним судженням, тож не можуть підлягати спростуванню.