Джерело: телеграм Олександра Ткаченка

За словами міністра, цей кейс є винятковим, але вчасним. І не тільки через інформаційний тероризм і загрозу безпеці України з боку "цих інструментів пропаганди Кремля". Але й через масові порушення журналістських стандартів, фейки та маніпуляції.

До теми Фінансування тероризму та збори на Банковій: нові деталі щодо блокування каналів Медведчука

Деталі заяви Ткаченка

Очільник Мінкульту підкреслив, що в Москві вже, мабуть, готують методички про "наступ на свободу слова в Україні" та "знищення вільної преси".

Хочу попередити: ці телеканали – не звичайні телевізійні мовники. Це по суті іноземна пропагандистська машина, яку було сформовано в Україні та опосередковано профінансовано Москвою, де про свободу слова вже давно не мовиться, а окремі журналісти стали солдатами Кремля,
– наголосив Ткаченко.

Тому він робить такий висновок про рішення РНБО:

  • це симетрична відповідь на щоденні інформаційні та пропагандистські атаки на українську свободу та незалежність;
  • це логічне завершення розслідування Тимчасової слідчої комісії, у якій він брав участь ще під час роботи народним депутатом (тоді з’ясовували, як відбувалися оборудки під час зміни власників телеканалів 112, ZIK і NewsOne).

"Радий, що і наші напрацювання стали кроком до встановлення цілковитої прозорості структури власності українських телеканалів та завадили інформаційної монополізації в інтересах окремих політичних сил", – зауважив він.

На завершення Ткаченко додав, що свобода слова та права людини для України – ключове. І їх варто відстоювати, аби не допустити загрозу національній безпеці, безпеці громадян і порушення європейських стандартів.

Зверніть увагу Канали Медведчука заблоковані: як відреагували депутати та інші відомі люди

Головне про блокування каналів Медведчука і санкції проти Козака

  • 2 лютого РНБО запровадили персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака на 5 років. Указ підписав президент Володимир Зеленський.
  • Санкції також поширили й на регіональні мовники під брендом телеканалів NewsOne, ZIK і 112, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.
  • У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.
  • Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НСЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".
  • За словами речниці президента Юлії Мендель, рішення РНБО підготували на підставі постанови Верховної Ради від 2018 року та рекомендацій СБУ.

Санкції РНБО проти Тараса Козака / Інфографіка 24 каналу
Санкції РНБО проти Тараса Козака / Інфографіка 24 каналу