Джерело: фейсбук Юлії Мендель

За словами речниці президента вищезазначене рішення розробили в законодавчому полі України. Адже раніше РНБО вже накладала ті чи інші обмежувальні заходи на українських громадян. Мовиться й про тих, хто співпрацював із ворогом на окупованих територіях.

До теми Для блокування ЗМІ Медведчука скористалися рішенням Ради від 2018 року, – ЗМІ

Деталі заяви блокування каналів Медведчука

Речниця президента наголосила, що ці телеканали давно забули, що таке журналістські стандарти, перевірка фактів чи висвітлення принаймні двох точок зору.

Натомість вони перетворилися на інструмент пропаганди, який використовують у інтересах держави-агресора, яка порушила суверенітет та державні кордони України. Вже навіть підтверджено фінансування цих каналів з Росії. Ці медіа стали одним з інструментів війни проти України, тому їх заблоковано з метою захисту національної безпеки,
– зауважила вона.

Водночас представниця Зеленського закликала мовників в Україні:

  • дотримуватися закону, етичних правил та журналістських стандартів;
  • не співпрацювати з державою-агресором;
  • уникати фінансування та нав’язування редакційної політики з боку Кремля.

До речі Фракція ОПЗЖ планує захопити телеканал "Рада", – Лещенко

Головне про блокування каналів Медведчука і санкції проти Козака

  • 2 лютого РНБО запровадили персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака на 5 років. Указ підписав президент Володимир Зеленський.
  • Санкції також поширили й на регіональні мовники під брендом телеканалів NewsOne, ZIK і 112, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.
  • У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.
  • Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".

Санкції РНБО проти Тараса Козака / Інфографіка 24 каналу
Санкції РНБО проти Тараса Козака / Інфографіка 24 каналу