Наталя Лавренюк – це цивільна дружина Тараса Козака, проти якого санкції ввели на попередньому засіданні РНБО. Вони входять до близького оточення Віктора Медведчука.

Новина дня Проти Медведчука та Марченко вводять санкції, – РНБО

Санкції через завод у Ростовській області

За інформацією джерел в РНБО, санкції проти Марченко і Лавренюк ввели через те, що вони є власницями Новошахтинського нафтопереробного заводу в Ростовській області.

Так, Марченко володіє 75% заводу, а Лавренюк – 25%. Інформація про те, що цим нафтопереробним заводом володіє Марченко, наявна і в декларації Віктора Медведчука.

Марченко завод у Ростові
Інформація про Новошахтинський завод у декларації Медведчука / Скриншот

Цей завод, за інформацією журналістів, забезпечує нафтопродуктами окуповані території.

Ще кілька років тому журналісти програми "Схеми" оприлюднили розслідування "Нафта для куми Путіна", в якому повідомили про факти причетності Марченко до освоєння нафтових родовищ в Росії. Зокрема, компанія, яка належить дружині Медведчука, виграла конкурс на освоєння одного з трьох найбільших нафтових родовищ Ханти-Мансійського автономного округу Росії.

Санкції проти Медведчука і Марченко: головне

  • Ухвалили рішення про накладання санкцій на засіданні РНБО 19 лютого.
  • До санкційного списку потрапили 19 компаній і 8 осіб, серед яких громадяни Росії і України.
  • Діятимуть санкції впродовж трьох років.
  • Під санкції потрапили 5 літаків, якими з Києва літали до Москви. Серед юридичних осіб обклали санкціями компанії, що обслуговували ці польоти.
  • За рішенням РНБО Україні повернуть частину нафтопроводу "Самара – Західний напрямок". У 2017 році її присвоїло оточення Віктора Медведчука.
  • Щодо частини телеканалу 1+1, якою володіє Марченко, то на неї накладатимуть арешт. Її не зможуть продати, переписати чи википути.