Адже перший конфлікт на території колишнього СРСР розпочався і був організований Росією саме в цьому регіоні. Багато з тих технологій, які Росія використовує на Донбасі проти України, були застосовані там. Про це в ефірі 24 каналу розповів заступник директора "Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння" з міжнародних питань Михайло Самусь.

Читайте також Зустріч Зеленського і Санду: про що говорили президенти – відео

Відтак налагодження стратегічних контактів між президентами обох країн є надзвичайно важливими і в цьому контексті.

Він також зауважив, що важливим є контекст боротьби з контрабандою. Зокрема, на Придністровській ділянці кордону.

Лише разом 2 країни можуть ефективно боротися з цим злом, яке заважає економічному розвитку регіонів і для України, і для Молдови,
– відзначив експерт.

За його словами, Росія завжди вважала Молдову "Калінінградом південно-східної Європи", де можна створити анклав, в якому вона зможе реалізовувати свої деструктивні інтереси проти НАТО та ЄС.

Він зазначив, що саме під час правління колишнього президента Молдови Ігоря Додона Росії це фактично вдавалося. Тож перемога Майї Санду змінює геополітичний розклад і для Росії.

Росії дуже важко нарощувати сили в Придністров'ї, – Самусь

На думку Михайла Самуся, нарощувати сили Росії у Придністров'ї – дуже важко. Якщо подивитися на карту, то цей регіон затиснутий між Молдовою і Україною. Якраз тісна співпраця і спільне розуміння щодо того, що робити з Придністров'ям може створити великі проблеми для Росії.

Він наголосив, що Росія завжди намагалася створити проблеми між Україною та Молдовою, аби реалізовувати свої інтереси.

Чим більш ефективною буде наша співпраця з Молдовою і Румунією, тим складніше Росії буде реалізовувати свої інтереси, зокрема, і з точки зору військової присутності,
– пояснив експерт.

Втім він звернув увагу на одну проблему. На цей час Майя Санду не має таких повноважень у Молдові, як Володимир Зеленський в Україні. Адже система влади там дещо інша, Молдова – парламентська республіка. І для Маї Санду зараз є надзвичайно важливим перезавантажити парламент, який досі перебуває під контролем соціалістів.

"Тобто, партії Додона. І в цьому дійсно є проблема з точки зору реалізації тих планів, які були озвучені під час зустрічі президентів Молдови і України", – підсумував Михайло Самусь.

Ситуація у Придністров'ї: що відомо

  • Це окупована територія Молдови, яка начебто хотіла відділитися від держави після розпаду СРСР. Через це у 90-х роках там виник збройний конфлікт, у результаті якого було створено "Придністровську Молдавську Республіку".
  • Наразі там перебувають близько 2 тисяч російських миротворців. Військові начебто охороняють у Придністров'ї радянські арсенали зброї. Водночас Москва мала вивести миротворців ще до 2004 року.
  • Після перемоги на президентських виборах Майя Санду виступила з вимогою виведення російських військ з цієї території.
  • Натомість у Кремлі заявили, що не планують приймати вимогу Санду. Мовляв, саме Росія забезпечувала мир у Придністров'ї, тому заява новообраної президентки є нібито безвідповідальною.