Горе-реформа ВРП

Законопроєкт Зеленського №5068 про "реформу" Вищої ради правосуддя – чергова імітація і замилювання очей.

Зверніть увагу! Відкат і не тільки: чому Україна не домовилась про транш МВФ і коли це відчують українці

От чому:

1. Рішення Етичної комісії (3 судді та 3 міжнародники) прийматиметься більшістю голосів. А це означає, що без голосу хоча б 1 судді члена ВРП не можна буде звільнити. Чи хтось вірить, що судді, делеговані Радою суддів, підуть проти членів ВРП?

2. Навіть якщо Етична комісія прийме рішення, що член ВРП недоброчесний, це не означатиме його чи її звільнення. Рішення про звільнення повинен буде прийняти суб'єкт призначення члена ВРП.

Для половини членів це з'їзд суддів (ха-ха), для решти – з'їзди прокурорів, адвокатів або науковців.

Адвокати всупереч Конституції призначили до ВРП вдруге газового схемщика Маловацького і "велику рибу Луценка" Гречківського, підозрюваного свого часу в судовому "рішалінгу" на $500 000.

Науковцями на останньому з'їзді керував Ілля Кива.

Рекомендуємо! "Єрмак витирає сльозу щастя Ахметова": Офіс Президента хоче повністю заблокувати роботу НАБУ

Далі продовжувати?

3. Дочекатися поки в гречківських закінчаться каденції і призначити нових нормальних членів до ВРП за цим законом теж не буде можливості. З тієї самої причини – для цього потрібен буде щонайменше 1 голос представників суддів.

Так, міжнародники не прогрлосують за відвертих негідників. Але в сукупності це означає, що максимум на що тут можна розраховувати – це "темні конячки" – не очевидні поганці, але такі, які цілком влаштовують суддівську корпорацію.

4. З процесу викинули USAID, прибравши згадку про "іноземні організації", які можуть номінувати міжнародних експертів, і залишивши тільки "міжнародні". Напевно, тому, що останній раз (закон 193-IX, який заблокувала ВРП) американці номінували ну дуже якісних і незалежних експертів. Видно, стосунки з суддівською мафією важливіші, ніж стосунки з головним міжнародним партнером – США.

5. 9 березня планується з'їзд суддів, на якому планують обрати 4 членів ВРП на вакантні посади.

Останній раз як таке відбувалося, з кількох десятків претендентів "таємним голосуванням" були обрані саме ті 4 члени, які були погоджені заздалегідь у високих кабінетах. Їх прізвища тоді за день до з'їзду оприлюднила наша колега Катерина Бутько.

Важливо! Гра в наперстки: як Україна намагається обманути МВФ

Законопроєкт жодного слова не говорить про те, що цей процес має бути запущений заново і за новими правилами. А значить, Зеленського цілком влаштовує обрання 4 нових підконтрольних членів на цьому шабаші. Замість реформи, яку обіцяли нам, МВФ і всьому цивілізованому світу.

Такі справи. Там ще чимало цікавого в цьому горе-законопроєкті.