17 березня – важливий день в історії України

Саме цього дня 1917-го року в Києві утворено Українську Центральну Раду. Наш перший парламент – представницький орган всього українського народу. Головою УЦР було обрано Михайла Грушевського, заступниками голови Володимира Науменка та Дмитра Антоновича.

Читайте також Не просто Кобзар: найважливіші відповіді Тараса Шевченка для всіх поколінь

Утворення Центральної Ради було природньо для українства. Ще з часів Київської Русі ми завжди прагнули вирішувати справи у демократичний спосіб – голосами громади, а не лише одного правителя.

Такі цінності сповідувалися давньоруським вічем, зібраннями шляхти литовсько-руської та польської доби, козацькими радами, Магдебурзьким правом українських міст і зборами громад на селі, першою у світі конституцією Пилипа Орлика.

Конституцією Української Народної Республіки, яка була схвалена Центральною Радою, також проголошувався принцип народовладдя. Тобто вся влада в УНР визначалася такою, яка походить від народу. В Україні запроваджувалася парламентська республіка і Всенародні Збори, як верховний орган влади в державі.

Я прихильниця парламентаризму. Парламентаризм і прагнення до народовладдя у нас, як кажуть, в ДНК. Задумаймося й над тим, що більшість успішних і заможних країн світу та Європи мають саме парламентську форму правління.