Це можна назвати й псевдорелігійним підґрунтям, адже суперечки довкола капелюха на ялинці мають до питань віри приблизно таке ж відношення, як і суперечка довкола горілки у великодньому кошику. Про це – у відеоблозі "Думки мої тихі" на 24 каналі.

Читайте также Капелюх зняли, а скандал триває: як пов'язані релігія і політика в Україні

Чому виникла суперечка

У Києві представники місцевої влади захотіли прикрасити ялинку в казковому стилі, а для цього обрали капелюх. Однак священники побачили в такій прикрасі відьомський символ й почали вимагати зняти його. Натомість у ПЦУ запропонували повісити на верхівку ялинки традиційний символ – зірку, яка віщує про народження сина Божого.

Ялинка з капелюхом
Ялинка з капелюхом 2021 на Софійській площі / Фото Folk Ukraine

Цієї ситуації можна було уникнути, однак суперечка активно розвивалася. Річ у тім, що "противники капелюха" звинувачували опонентів у посяганні на підвалини віри, тоді як його "прихильники" говорили про "середньовічне варварство та мракобісся".

У результаті представники влади таки піддалися тиску священників та зняли з ялинки капелюх.

К теме У Києві під час засвічення головної ялинки сталася пожежа: відео, фото

Чому не треба було знімати капелюх

По-перше, прикрашання ялинки – це взагалі язичництво, тому нинішнім священникам не варто було торкатися цієї теми. По-друге, згадані ними відьми насправді є просто жінками, яких в певний час священники спалювали живцем. Саме тому нинішнім святим отцям не треба було зайвий раз привертати увагу до такої страшної сторінки їхньої біографії.

По-третє, варто задуматися, чому взагалі священники почали вказувати, які прикраси є прийнятними, а які забороненими.

Читайте также Де і як відсвяткувати Новий рік 2021 в умовах пандемії: 5 цікавих ідей

Отже, з головною ялинкою країни цього року вийшла відверто некрасива історія. Усе через те, що вона залишила після себе неприємний осад для багатьох українців.