У резонансних новин є свої неписані закони – потрібна жахлива історія, яка не залишить нікого байдужим. Скажімо, загибла дитина або наречена за день до весілля… Ну щось дуже драматичне. До всього іншого наше суспільство адаптувалось і не реагує.

Читайте також У поліції назвали попередні причини пожежі в готелі Одеси: подробиці

Знову пожежа і знову в Одесі

Натомість кожна наступна пожежа в Одесі дедалі більше демонструє катастрофічну кризу з протипожежною безпекою та сферою обслуговування. І на це варто звертати увагу.

Звісно, до мене звертались місцеві активісти і небайдужі одесити, тому я можу судити про ситуацію не лише з новин. Крім того, я мала нагоду говорити з потерпілими минулих пожеж в Одесі.

Чому це трапляється систематично?

Тож, якщо коротко, ситуація така. В кожної пожежі є свої причини, вони не об'єднані єдиним умислом. Втім причини пожеж можна систематизувати, бо їх не так багато і вони повторюються час від часу.

Тож:

1. Хаос, корупція і відсутність контролю на ринку готельних послуг.

Одеса – туристичне місто і, зрозуміло, що готельні послуги мають попит. Тому, в місті окрім готелів з репутацією, діє величезна кількість так би мовити готелів, які не дотримуються жодних вимог безпеки, не сплачують податки і, взагалі, багатьох з них може не існувати юридично – вони підпільні. Тобто, пред'явити вимоги, у разі чого – нема кому.

Цим повинна опікуватись, звісно місцева влада, пожежна служба, керівництво готелю, але наразі – ваше життя лише у ваших руках.

2. Місцеві жителі припускають, що пожежа – це один з інструментів звільнення землі під іншу забудову. Одним словом – спосіб вирішення конфлікту за землю. Говорять, що навіть є в місті "професіонали", які вміють це робити на замовлення "під ключ". Але іноді щось іде не так, і тоді можуть наставати непередбачувані наслідки.

3. Ринок протипожежних систем працює дуже дивно. Часто у будинках та нових приміщеннях встановлюють не ту систему, яка якісна, а ту, за яку дають відкати або "наполегливо радять" встановити непрості люди. Дивно, але перевірки пожежників в Одесі ці непрацюючі системи не фіксували. Тобто на папері – все робоче, а коли почалась пожежа – виявилось, що система взагалі не працює.

До теми Пожежа в готелі Одеси: кількість жертв зросла

Як показує практика, ринок готельних послуг сам не може врегулювати питання безпеки людей, бо за низьку ціну люди поселяться будь-де і не звернуть увагу на ризик. Все ж таки потрібен жорсткий контроль.

Форсмажори скрізь бувають, але люди не повинні гинути через елементарне недотримання правил пожежної безпеки, яке абсолютно передбачувано призведе до пожежі.

Джерело: Facebook