Усе почалося з перегляду відеоролика, розміщеного у вересні 2014 року на Воронезькому міському інформаційному порталі "36on", з пропагандистською назвою "Фронт Новоросії: Привіт сину й жінці!". Про це – у відеоблозі InformNapalm на 24 каналі.

Читайте также "К*нчена бригада": як військовий Росії побував в "українському відрядженні"

Ролик зняли на майданчику біля Перевальської міської ради Луганської області. Після перегляду відео складається враження, що в кадрі актор, у якого поки ще немає кінопремії "Оскар", але є потенціал.

Як вдалося виявити техніку

Журналісти, навіть не підозрюючи, під виглядом трофею показали в кадрі бронетранспортер зі встановленим великокаліберним кулеметом НСВТ або "Корд" замість стандартної ТКБ-01-1 на башті. Саме такі модифікації БТР випускають з середини 90-х років на російському підприємстві "Муромтепловоз". В Україну їх ніколи не експортували, але випадково вони опинилися на озброєнні "шахтарів" Луганщини.

Тепер першу модифікацію з великокаліберним кулеметом НСВТ уже не виробляють. Однак 2 інші активно випускають для так званих спеціалізованих "гірських підрозділів збройних сил Росії.

К теме Росія соромиться своїх "героїв": у вбитих на Донбасі військових – інші прізвища

Можна було б сміливо писати про черговий факт фіксації російської військової техніки на Донбасі, але через одну специфічну відмінність тягача на відео варто з'ясувати суть справи.

Відмінність – у нестандартному розташуванні триплекса, тобто перископа. Замість бокової правої стійки його перенесли на дах машини. Також на корпус машини нанесли нестандартне триколірне камуфляжне розфарбування.


Розташуванні перископа / Скриншот з відео

Для точного визначення модифікації тягача, журналісти InformNapalm переглянули фотоальбоми військовослужбовців гірських та 200 арктичної мотострілецьких бригад російської армії, які озброєні цим типом техніки. Також вони брали участь у бойових діях на Донбасі.

Що вдалося з'ясувати

За даними журналістів InformNapalm, саме такі специфічні бронетранспортери стоять на озброєнні 34 окремої мотострілецької бригади збройних сил Росії. Варто звернути увагу й на триколірне камуфляжне розфарбування цих машин. На відео з Луганщини одна з них розфарбована аналогічно.

Читайте также В кадр потрапили обличчя бойовиків: відео зі збитого російського безпілотника

Хоч і вдалося виявити "власників" тягача, який потрапив у кадр на відео, однак ідентифікувати точну модифікацію БТ-ЛБ не вдалось. Відсутність фотографій у мережі для порівняння не дає права зробити висновок.

Точніша ідентифікація була б можливою за наявності інформації про марку двигуна та радіостанції. Наразі журналісти InformNapalm позначили броньований тягач, який потрапив до бойовиків Донбасу так – БТ-ЛБ ВМ\К.

К теме Розсекретили "миротворця": російський військовий засвітився на фото з Донбасу

Аналогічний бронетранспортер, що стоїть на озброєнні 34 окремої мотострілецької бригади, знищили українські підрозділи збройних сил в районі КПП "Маринівка" Донецької області у серпні 2014 року.


Бронетранспортер / Скриншот з відео

Варто нагадати, що тільки у вересні 2016 року InformNapalm під час моніторингу та розвідки відкритих джерел інформації ідентифікувала понад 50 типів озброєння та спецтехніки збройних сил Росії на Донбасі.

Усе почалося з перегляду відеоролика, розміщеного у вересні 2014 року на Воронезькому інформаційному порталі "36on", з пропагандистською назвою "Фронт Новоросії: Привіт сину й жінці!".