Міжнародний суд вже констатував, що є ознаки міжнародних злочинів, які вчинили особи, підконтрольні російській владі. Про це в ефірі 24 каналу розповів експредставник президента України в Криму Борис Бабін.

Цікаво Що означає для України звіт Міжнародного кримінального суду в Гаазі: пояснення експертки

"Для Росії це дуже погана новина. Для них це погано, бо це маркер. Однак насправді все стане погано після перших судових рішень. Цивілізовані країни світу поважатимуть рішення суду", – пояснив Бабін.

За його словами, суд буде змушений визначитись з 2 ключовими питаннями:

  • юрисдикція справи щодо Криму;
  • юрисдикція щодо конфлікту на Донбасі.

Вони мають визначити, чи є там міжнародний конфлікт. Якщо це визначать – це офіційне визнання Міжнародним судом російської окупації,
– запевнив Бабін.

Чи можуть притягнути до відповідальності Путіна

Як зауважив Бабін, притягнути до відповідальності можуть будь-кого. Однак проблема лише в тому, що суд розглядатиме лише справи з присутніми обвинуваченими, заочно нікого судити не зможуть.

Голів держав та урядів держав важко отримати на лаву підсудних без згоди цієї держави, вони користуються імунітетами,
– сказав Бабін.

Він додав, що усі виконавці злочинів є міжнародними злочинцями і термін давності їх вчинків відсутній. "Я впевнений, що серед цих тисяч осіб рано чи пізно хтось буде на лаві підсудних", – розповів експредставник президента в Криму.

Зверніть увагу Гаага через 7 років після позову погодилася розслідувати воєнні злочини в Україні

Він також пояснив, що компенсацію українцям, які втратили будинки та інше майно через агресію Росії, буде складно отримати. "Це не суд, який роздає всім гроші. Це суд, який карає винних", – підсумував Бабін.

Що цьому передувало

  • Ще у 2014 році Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду щодо вторгнення Росії на територію України.
  • Прокурорка МКС Фату Бенсуда завершила вивчення матеріалів. Вона повідомила про початок розслідування у справі щодо ситуації в Україні після військового вторгнення Росії до Криму та на Донбас.
  • У МЗС України привітали висновок МКС. Там наголосили, що дуже важливо, аби всіх винних притягнули до відповідальності.