Проблема значно перебільшується. Таку думку висловив в ефірі 24 каналу політолог Володимир Фесенко.

До теми Верховна Рада цього скликання менш ефективна за своїх попередників, – Кошель

Зеленський не розпустить Раду

Юридично, а це найважливіше, монобільшості нічого не загрожує. Навіть ті депутати, які показують опозиційність і регулярно голосують не так як фракція, не виходять з неї,
– зазначив Фесенко.

За його словами, ніколи жодна більшість не ухвалювала рішення тільки своїми голосами. Завжди були внутрішні дисиденти.

Лояльність до Зеленського

Попри те, що у "Слузі народу" є внутрішні суперечки та ідеологічна неоднорідність, поки що майже всі зберігають лояльність Президенту України Володимиру Зеленському.

Лояльність де президента – ознака того, що нічого страшного не відбувається. "Це традиційна ситуація. Для такої строкатої фракції неминуча була ситуація, коли багато депутатів так чи інакше ухиляється від голосувань", – сказав експерт.

Союзники президента

Політолог відзначив, що Зеленський не піде на розпуск парламенту, адже він має союзників, наприклад, депутатську групу "Довіра" або частину позафракційних депутатів. Механізми ситуативного голосування ефективно працюють.

Він додав: "Деколи є просто збіг інтересів. Я нагадаю, що "Голос" і "Євросолідарність" голосували за антиколомойський закон, який просував Зеленський. Йому потрібно зберігати баланс інтересів".

Розвалення монобільшості у Верховній Раді: коротко

  • У Комітеті виборців України проаналізували результати голосувань за усі 230 законів, які ухвалила Верховна Рада упродовж минулого року.
  • Експерти дійшли висновку, що частина президентської фракції систематично не голосує за ініціативи президента та уряду.
  • Ексголова Секретаріату президента Віктора Ющенка Олег Рибачук заявив, що монобільшість у Верховній Раді сформована з різних політичних груп, які перебувають під окремими впливами.