Саме так начебто розцінили факт наймання іноземного детективного агентства Kroll для вивчення виведення з "Приватбанку" понад 5,5 мільярда доларів його колишніми власниками. Інформуючи про це, видання Kyiv Post посилається на документ з Офісу генпрокурора.

Читайте також Члени Нацбанку отримують догани у радянських традиціях, – Рожкова про цензуру в установі

Розслідування проти Рожкової триває, але підозри немає

За цим документом, як пише ЗМІ, Катерину Рожкову і декількох чиновників Нацбанку підозрюють у:

  • Розтраті державних грошей,
  • Передачі закритої інформації компаніям Kroll Inc., AlixPartners і юридичній фірмі Hogan Lovells і Asters.

З посиланням на джерела Kyiv Post стверджує, що:

  • Розслідування міг ініціювати глава НБУ Кирило Шевченко або хтось з Офісу Президента.
  • Справою займаються Служба безпеки й Держбюро розслідувань, але жодних підозр наразі не оголошували.

Рожкова нічого не знає про це розслідування

Рожкова прокоментувала інформацію для Kyiv Post: вона сказала, що нічого про це не знає. Але й додала, що у подібних нападках на співпрацю Національного банку з іноземними компаніями немає нічого нового.

"Це просто сюр", – сказала Рожкова. Адже Kroll мав доступ не тільки до інформації НБУ, а й міністерства фінансів США. А зазначені компанії допомогли Україні підготуватися до позовів проти Коломойського і Боголюбова у суді Лондона.

Скандал навколо Рожкової: передісторія

  • 5 жовтня 2020 році першій заступниці глави Нацбанку Катерині Рожковій оголосили догану та повідомили про недовіру. Таке рішення ухвалила Рада регулятора. Рожкову звинуватили у порушенні розпорядчих актів НБУ, кодексу етики працівника НБУ, правил внутрішнього розпорядку та кодексу законів про працю.
  • У грудні 2020 правління Нацбанку змінило організаційну структуру установи. Згідно зі змінами, заступниця голови НБУ Катерина Рожкова втратила повноваження у сфері регулювання небанківських фінустанов.