Ухвалення резолюції є успіхом української дипломатії на цьому напрямку. Про це в ефірі 24 каналу розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

До теми У МЗС розповіли про значення резолюції Генасамблеї ООН щодо Криму: чим допоможе Україні

За його словами, це є важливим аргументом для Міжнародного суду ООН. Адже саме до нього позивається Україна щодо порушення Росією міжнародної конвенції про фінансування тероризму і конвенції про ліквідації всіх форм расової дискримінації.

Це вже не політичні розмови і не папірці, на які Росія не звертає уваги. Резолюція справді є всеосяжною і всеохоплюючою. Вперше чітко записано, що Росія – це країна-окупант,
– наголосив він.

Ексочільник Міністерства закордонних справ припустив, що для російських пропагандистів і офіційного МЗС Росії таке рішення може нічого не значити.

Але для Міжнародного суду – це дуже серйозний аргумент. При розгляді всіх позовів України щодо порушення Росією міжнародних конвенцій, суд буде дуже серйозно і прискіпливо аналізувати всі міжнародно-правові документи з цього приводу.

"Саме ця резолюція з формулюванням, що Росія є країною-окупантом, яка порушує все, що тільки можна, буде дуже вагомим аргументом", – зазначив Володимир Огризко.

Огризко: Резолюція буде своєрідною дорожньою картою для реалізації Кримської платформи.

Дипломат відзначив, що резоцію ООН може лягти в основу всіх ідей щодо просування Кримської платформи. В документі зафіксовані всі важливі аспекти:

  • порушення Росією прав людини;
  • незаконні депортації українських громадян, які живуть у Криму, до Росії;
  • незаконні переселення з Росії до Криму, що забороняється всіма конвенціями, адже змінює демографічний склад;
  • економічні злочини, які там відбуваються.

Повний набір всіх тих речей, про які ми можемо абсолютно спокійно говорити з нашими партнерами, посилаючись на розширену і дуже для нас позитивну резолюцію Ради Безпеки ООН,
– пояснив ексміністр закордонних справ України.

На його думку, це буде своєрідною дорожньою картою для реалізації Кримської платформи. І крім цього, ухвалення резолюції дає всі права говорити про збільшення тиску на Росію.

Що таке Кримська платформа?

Це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.