Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів, що без долучення Росії у реалізацію мирного плану всі зусилля України будуть марними. Як він зазначив, її представників чи за допомогою тиску, чи санкцій треба залучати до переговорів.

Читайте також Єрмак: Росія потребує нагадувань, що вона є стороною переговорів по Донбасу

За словами Мусієнка, Росія у своєму стилі демонструє, що або Україна йде на поступки й виконує мінські домовленості, зокрема в політичній частині, або бойовики будуть "грати на загостренні цього конфлікту".

У будь-якому перемовному форматі, починаючи з Будапештського меморандуму, закінчуючи мінськими домовленостями чи іншим форматом – вести його без Росії буде контрпродуктивно,
– наголосив керівник Центру.

Мусієнко зазначив, що впродовж останніх років, навіть попри перемир'я, постійно триває передислокація російських військ, прибуття снайперів чи підрозділів з Росії та зміцнення позицій проросійських формувань.

До теми Може статися трагедія, – Кравчук про недопуск МАГАТЕ на окупований Донбас

"Це все пов'язане з тим, що українська влада зараз декларує наміри запропонувати альтернативний план мінським домовленостям – якийсь інший документ, який відповідає їхньому духові", – розповів він.

Мусієнко підсумував, що Росія взялася за стару тактику – тиснути на Україну ескалацією.

Росію треба залучати до будь-яких переговорів: дивіться відео

Ситуація на Донбасі: останні події

  • Впродовж доби 9 березня 2021 року проросійські бойовики 21 раз порушили домовленості про режим тиші.
  • Найманці стріляли поблизу Красногорівки, Пісків, Новозванівки, Авдіївки, Лебединського, Троїцького, Залізного, Золотого-4, Опитного, та Південного.
  • Бойовики гатили із кулеметів та мінометів. Українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Як минула доба на Донбасі 7 січня
Карта окупованих територій / Інфографіка 24 каналу