Джерело: Офіс генерального прокурора

Слідчі ДБР за погодженням з прокурорами Офісу генпрокурора повідомили про підозру президенту-утікачу Віктору Януковичу у державній зраді.

Читайте також ВАКС відмовив у заочному арешті Януковича: деталі

У чому підозрюють Януковича

  • Президента-утікача підозрюють в тому, що він, діючи у змові з російськими чиновниками, зокрема, тодішнім президентом країни-агресора Дмитро Медведєвим, надав Росії допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.
  • Слідством встановлено, що 21 квітня 2010 року Янукович, перебуваючи у місті Харкові, підписав від імені України угоду між Україною та Росією, якою продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту Росії в українському Криму. Нібито підписання цього документа мало надати Україні знижку на купівлю природного газу.

Варто зазначити, що ця угода, а також укладені контракти на її виконання між українським "Нафтогазом" та російським "Газпромом", фактично не надавали жодного зниження ціни на природний газ. Перед підписанням документів Росія штучно вдвічі завищила ціну.

За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за постачання природного газу. А потім в його погашення й нібито надання знижки на газ, безоплатно розташовувала свій Чорноморський флот на території українського Криму.

До слова, Януковича в Україні вже заочно засуджено за цією ж статею до 13 років позбавлення волі. А тепер йому загрожує до 15 років ув'язнення.

До чого призвели дії Януковича

У результаті підписаних президентом-утікачем так званих "Харківських угод" було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил Росії на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України.

Надалі ці дії Януковича зіграли одну з ключових ролей під час окупації Криму Росією. Військові Чорноморського флоту разом з іншими підрозділами російських Збройних сил здійснили вторгнення на території українського півострова. Надалі це призвело до окупації та анексії Криму і порушення територіальної цілісності України.

Що таке "Харківські угоди": коротко

  • 21 квітня 2010 року в Харкові Віктор Янукович разом з Дмитром Медведєвим підписали угоду, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту Росії у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року.
  • Це підписання пізніше назвали "Харківськими угодами" або "Харківським пактом" між Україною та Росією.
  • У документі йшлося також про те, що автоматично перебування Чорноморського флоту в Криму може бути продовжене ще на 5 років, якщо будь-яка зі сторін не висловить заперечення.
  • Термін перебування флоту було збільшено в обмін на нібито здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.
  • 27 квітня 2010 року Верховна Рада України та Державна дума Росії ратифікували ці домовленості.
  • В Україні угода викликала обурення опозиції, екологів, місцевих рад та суспільства загалом. Більшість аналітиків розцінили її як таку, що суперечить Конституції України.