Цього тижня в окупованих Донецьку, Макіївці, Горлівці та Чистяковому медики отримали препарат, який у Росії називають вакциною від COVID-19.

Дивіться також Україна отримала підтвердження щодо постачання вакцин від AstraZeneca та Novavax

При цьому "офіційно" ним вакцинуватимуть спочатку лише пенсіонерів, медиків, військових та так званих "поліцейських". Але вже наразі кожен охочий може без суттєвих проблем домовитись про придбання вакцини. А от відмовитись від вакцинації люди, які належать до вразливих категорій населення ніяк не можуть.

Фізичний примус та погрози звільненням

За даними джерел 24 каналу, окупанти збираються провести у "ДНР" та "ЛНР" більш широке тестування препарату, аніж у Росії.

Фактично основними учасниками тестування призначили не лише пенсіонерів, але й більш молодих осіб. Зокрема – соціальних працівників та медиків. Їх зобов'язують отримати порцію вакцини під загрозою звільнення. А от бойовиків, російських солдатів та терористів із силових структур "республік" вакцинують примусово. Попри відмови від щеплення, їх вакцинують із застосуванням сили.

Як стверджують у "Східній правозахисній групі", на Луганщині медики також отримали погрози за відмови від щеплення. Їм обіцяють не виплачувати премії та надбавки. "Чиновників" з "ЛНР" обіцяють звільняти без виплати лікарняних у разі інфікування.