Наразі Росія ставить політичні умови, які або неможливо виконати швидко, або взагалі – нереально. Про це розповів представник Луганської області у Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш.

До теми Давайте довбанемо: у Росії закликають без попередження атакувати Україну

Росія відреагувала на документ – листом заступника глави адміністрації Володимира Путіна Дмитра Козака, який знову стверджував, мовляв, Росія є посередником, а не стороною конфлікту, зазначив Сергій Гармаш.

Росія хоче суб'єктивувати ОРДЛО

Козак, за словами представника Луганщини в ТКГ, зазначив: "Франція, Німеччина та Росія, використовуючи свій вплив, докладуть усіх зусиль, щоб режим припинення вогню був стійким".

"України, як ми бачимо, тут нема, Росія ставить себе на один бік з Німеччиною та Францією. Вона вимагає погодження додаткових заходів щодо безпеки, де фактично суб'єктивовано ОРДЛО", – зазначив Гармаш.

Росія знову вимагає прямих контактів з ОРДЛО, щоб не було прямих загострень на фронті,
– пояснив представник України в ТКГ.

Москва хоче змістити акцент у нормандському форматі

Також Козак пропонував вести ротацію головуючих в нормандській "четвірці", розповів Сергій Гармаш. За його словами, наразі головуючі – Німеччина та Франція, Росія та Україна – є сторонами конфлікту в "нормандській четвірці".

Козак хоче змістити акцент, поставити себе на рівень з Німеччиною та Францією так, що Росія уже нібито не сторона конфлікту,
– сказав Гармаш.

Він наголосив, що це – чергова спроба маніпуляції Москви, аби поставити себе у роль посередника і суб'єктивувати ОРДЛО.

Ворог використовує тактику України

Сергій Гармаш навів ще один приклад з листа Дмитра Козака, про те, мовляв, Україна не представила своїх зауважень до плану, який підготували Німеччина та Франція, чим фактично підтвердив, що документ підготували саме ці країни, в погодженні з Україною.

"Зараз Росія бере ту ж тактику, яку Україна використовує в ТКГ. Тобто ми не розглядаємо документи ОРДЛО, вимагаючи, щоб цей документ або ж власний план мирних дій представила Росія. Щоб це був офіційний документ від членів ТКГ, а не від консультантів, які не мають офіційного статусу", – роз'яснив він.

Гармаш прокоментував лист Козака: дивіться відео 24 каналу

Водночас Сергій Гармаш зауважив, що після заяви Джо Байдена про "Путіна-вбивцю" ситуація щодо перемовин може змінитися. Якщо Росія побачить, що загроза світової ізоляції, то можливо тоді Путін буде зацікавлений у якихось контактах із Заходом, зокрема й у нормандському форматі.

Заява Байдена про Путіна: коротко