Німеччина намагалася оскаржити попереднє рішення суду про обмеження використання "Газпромом" потужностей газогону OPAL, але генеральний адвокат рекомендував суду ЄС відхилити цю апеляцію. Про наслідки такого рішення розповів Геннадій Рябцев – експерт з питань енергетики.

Зверніть увагу Пастка не тільки для України, а й для всієї Європи, – Зеленський про "Північний потік-2"

Як це вплине на обсяги російського газу

За його словами, тут взагалі не мовиться про будь-які обмеження обсягів продажу російського природного газу. Тож, це, скоріш за все, зашкодить Німеччині.

"Замість використання суходільної ділянки трубопроводу OPAL, "Газпром" буде вимушений розпорошувати цей газ за різними трубопроводами", – пояснив Рябцев.

Чи буде Україна у виграші

Він також додав, що "прокачка" російського газу іншими шляхами ніяк не вплине на обсяги транзиту в Україну. Однак Рябцев наголосив, що для нас найгіршою ситуацією буде ігнорування того, що її обходять з півдня, а не з півночі.

Насамперед це буде польська перемога, зазначив експерт. Річ у тім, що відповідну скаргу, подавала Польща ще у 2016 році. Вона стосувалася трубопроводу, який йшов територією їхньої країни.

Втім, якщо це рішення таки ухвалять, то це хіба буде сприяти підвищенню статусу Польщі у Європейському Союзі, додав Рябцев.

Експерт про "прокачку" російського газу: дивіться відео