Російський журналіст Ігор Яковенко вважає це створенням ілюзії переговорного процесу. Адже всі сторони розмовляють іншими мовами. Тому неможливо говорити з людьми, які постійно брешуть і кажуть, що їх немає на сході України.

Читайте також Путін хоче знайти слабке місце і вирішити конфлікт мовою ультиматумів, – Кулеба

Мирний план з врегулювання конфлікту вже в Москві

Замість того, аби працювати над документом, представник Путіна Дмитрій Пєсков спочатку брехав, що Кремль взагалі жодних нових пропозицій не отримував щодо кластерів.

А днями злив частину закритих переговорів радників нормандської четвірки російському виданню "Коммерсантъ". Там детально розписано, що це за кластери.

Загалом їх є 3:

  • політико-економічний;
  • політичний;
  • безпековий.

Кластери прописані в такій послідовності, яка дозволяє Україні поступово повернути контроль над окупованими територіями без загрози для суверенітету.

Утім Росія хоче підписувати кожен окремий кластер особисто і щоразу змінювати на перемовинах людину, яка головує.

Ми бачимо, що Росія зливає або цей документ, або щось, що має його представити. Я вважаю, це робиться, аби зірвати ці переговори, дискредитувати норманський формат,
– розповів представник Донецької області в Тристоронній контактній групі Денис Казанський.

За його словами, Кремль прагне, аби перемовини тривали тільки у форматі ТКГ. Адже там є бойовики, за якими Росії дуже зручно ховатися.

Україна готується до будь-яких сценаріїв розвитку військового конфлікту з Росією, – Кравчук

Голова української делегації в ТКГ з приводу врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук заявив, що Україна готується до будь-яких сценаріїв розвитку військового конфлікту з Росією. Зокрема і вторгнення.

Перший президент сподівається, що у випадку, коли Кремль ризикне розширити агресію, він зустріне значний опір – і не лише від України.

Для цього напередодні Володимир Зеленський підписав Стратегію воєнної безпеки. Документ передбачає, що Росія може перейти в повномасштабний наступ та визначає її як воєнного противника нашої держави.

До теми Зеленський затвердив Стратегію воєнної безпеки України: основні положення

Мінський процес зможе стати ключем до миру на Донбасі лише тоді, коли Росія визнає себе стороною конфлікту і почне рухатися шляхом припинення війни. Таку думку висловлюють експерти.

Поки що такого не сталося, і сподіватися, що ситуація зрушиться з місця найближчим часом теж не варто. Адже Кремль робить усе можливе, щоб відтягнути та заблокувати будь-які переговорні процеси.