Про готовність Росії до відновлення нормандських перемовин у форматі радників заявив речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович на брифінгу 11 грудня, повідомляє 24 канал.

Цікаво З нами грають в піжмурки: Кравчук не бачить передумов для нормандської зустрічі у 2021 році

Українська делегація в ТКГ кваліфікує те, що відбувається, як дуже-дуже-дуже повільне, але просування. Найголовніше досягнення для нас – те, що Росія все ще зберігає процес,
– підкреслив речник.

Він зауважив, що нині можна констатувати, буцімто Україна продовжує іти шляхом плану А й не бачить формальних чи неформальних підстав для переходу до плану Б.

Крім того, він підкреслив, що в тристоронній контактній групі найважче просуваються ті питання, які є найбільш болючими. Зокрема, політик виділив питання обміну полоненими.

"Втім, нормандський формат існує, і хоча він просувається по міліметрах, по краплині, але він є", – резюмував Олексій Арестович.

Коротко про нормандський формат:

  • Востаннє зустріч 4 глав держав відбулася 9 грудня 2019 року. Тоді ж сторони домовилися про проведення нової зустрічі – у квітні 2020 року. Втім, її так і не провели через пандемію коронавірусу, а також через невиконання домовленостей.
  • У листопаді сторони зазначали, що для того, аби до кінця року таки відбулася зустріч глав держав, потрібен "справжній прорив" на рівні радників. Втім, цього так і не сталося, а процес загальмувався в першій половині листопада.