Консультант комітету парламенту з питань нацбезпеки та оборони Іван Ступак розповів, що Олексій Данілов під час своєї доповіді натякнув на незацікавленість у самих Харківських угодах. Однак список депутатів, щодо яких можуть відкрити справи про держзраду, він назвав "цікавим".

Читайте також На жаль, це має ознаки політичного шоу, – Рябошапка про останні рішення РНБО

Ступак зазначив, що таке рішення на засіданні РНБО ініціювали з конкретною метою. На його думку, це потрібно для того, щоб або змусити цих депутатів грати за правилами Офісу Президента чи певних фракцій у Верховній Раді, або "роздягнути їх на гроші".

РНБО та чинну владу цікавлять окремі прізвища, народні депутати та олігархи в цьому списку,
– наголосив він.

Чому у справі немає перспектив

За словами Ступака, у розслідуванні справи про Харківські угоди значну роль відіграє термін давності. Зокрема, від їхньої ратифікації минуло 11 років.

"Якщо вони підняли Харківські угоди, то давайте тоді підіймати й 1997 рік, коли було розділення Чорноморського флоту, допитувати Леоніда Кучму, який підписував ці угоди. Перспектив немає жодних", – наголосив консультант комітету.

До теми Перевірка Харківських угод: їх готував заступник Данілова Демченко

Як зазначив Ступак, невідомо, яким чином будуть розслідувати це кримінальне провадження, адже багатьох причетних до цієї справи людей вже немає.

РНБО та владу цікавлять окремі прізвища у справі про Харківські угоди: відео

Харківські угоди: що відомо

  • Скандальні "Харківські угоди" підписали ще у квітні 2010 року. Згідно з документом, перебування Чорноморського Флоту Росії в Севастополі продовжили на 25 років. Натомість Україна мала отримати знижку ціни на газ у 30%, але не більше ніж на 100 доларів за кожну тисячу кубометрів.
  • У 2014 році Генеральна прокуратура відкрила справу через Харківські угоди. Зокрема, там мовилося про зловживання владою та державну зраду.
  • Представники Ради нацбезпеки й оборони під час засідання 11 березня 2021 року дала доручення СБУ розслідувати обставини ратифікації Харківських угод.
  • Справи можуть порушити проти 236 депутатів, які ратифікували Харківські угоди.