Учасники наради РНБО детально зупинилися на сфері енергетичної безпеки. Вони розробили план заходів щодо захисту майнових інтересів України.

Важливо Україна повернеться до 5 сценаріїв щодо Донбасу

Що означає рішення РНБО

В Офісі Президента пояснили, що правоохоронним органам доручили провести розслідування та з'ясувати причини, за яких державна власність опинилася у приватних руках. Мовиться про компанію "Прикарпатзахідтранс", яка експлуатує ділянку нафтопродуктопроводу Самара – Західний напрямок. У 2017 році її присвоїло оточення Віктора Медведчука.

За рішенням РНБО, Кабмін мав вжити заходи для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів, що проходять через територію України. Уряд мав:

  • невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів,
  • вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави.

Однак за понад 5 років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права держави Україна на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України,
– додали в ОП.

В ОП підкреслили, що магістральний трубопровідний транспорт має не лише важливе народногосподарське, але й оборонне значення. Водночас він є державною власністю України.

Актуально Проти Медведчука та Марченко вводять санкції, – РНБО

Що варто знати про магістральний трубопровід

  • Його збудували за часів СРСР і після проголошення незалежності України у 1991 році він мав перейти у власність держави.
  • Але дочірня компанія російської "Транснафтопродукт" не передала його у власність України.
  • У 2017 році Господарський суд Рівненщини ухвалив неправомірне рішення, яким визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу за "Прикарпатзахідтранс".
  • Цікаво, що засновниками "Прикарпатзахідтранс" є швейцарська компанія "Інтернешнл Трейдінг Партнерс АГ". Її кінцевим власником є Анатолій Шефер.