Водночас запровадження ліберальної політики щодо цього питання вже існує 30 років. Таку думку висловив Олег Дунда, народний депутат від "Слуги народу".

Детальніше Уряд має розробити закон щодо осіб з подвійним громадянством, – Данілов

За його словами, з кожним роком ця проблема нарощується, враховуючи те, скільки людей мають громадянство інших держав – Угорщини, Франції, Аргентини чи Росії, наприклад.

До того ж міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що у випадку з державою-агресором Росією не може навіть мовитися про подвійне громадянство. Втім, нардеп Дунда не зовсім погоджується з міністром щодо цього.

"​У нас дуже багато українців отримали російські паспорти набагато раніше. Наприклад, наші громадяни в Криму вимушені отримати громадянство РФ, але ми не можемо їх дискримінувати", – вважає Дунда.

Ризики для нацбезпеки

За словами нардепа, потрібно також розуміти ризики для національної безпеки. Зокрема, для російського громадянства:

  • ризики голосування, тобто виборчі;
  • впливу на людей, як мають громадянство Росії.

А забирати українське громадянство у мільйонів людей – безглуздо,
– сказав нардеп.

Він також додав, щоб запобігти ризикам передбачено – якщо держава визнана агресором, то деякі права тимчасово припиняють дію, наприклад, виборчі.

Подвійне громадянство в Україні: головне

  • Станом на березень 2021 року в Україні заборонено подвійне громадянство.
  • Це означає, що коли українець добровільно набуває громадянство іншої держави, це є підставою для припинення громадянства України.
  • Позбавити людину громадянства має право лише Президент України.
  • Здебільшого подвійні паспорти мають особи, які проживають у населених пунктах на кордоні з Угорщиною, а також на окупованих Росією територіях.

Дивіться відео: нардеп про ризики подвійного громадянства