У своєму інтерв'ю віцепрем'єр-міністр наголосив, що дипломатія – це мистецтво переговорів. Тож Україна повинна застосовувати її для створення нових альянсів, що допоможуть досягти миру.

До слова Путіна це не зробить щасливим, – Кулеба про участь США у нормандському форматі

На жаль, зараз треба чесно констатувати, що попри всі спроби допомоги з боку наших партнерів – Франції та Німеччини – у рамках нормандського формату, за шість років ця війна не завершилася,
– наголосив Олексій Резніков.

Він також підкреслив, що мінські угоди були підписані саме завдяки зусиллям партнерів України. Вони мали бути виконаними й закінчитися ще 31 грудня 2015 року, а зараз цей термін давно пройшов.

Хто може пожвавити мирний процес

Урядовець, який відповідає саме за напрямок реінтеграції окупованих територій, наголошує на необхідності модернізації мінського формату – що б там не казали в Росії. У цьому контексті слід дивитися, хто зможе принести користь.

"Тому участь США за нової адміністрації, враховуючи певні зобов'язання за Будапештським меморандумом, а також Польщі, яка незабаром головуватиме в ОБСЄ, може спонукати Росію сісти за стіл переговорів і вести перемовини в інтересах миру", – заявив віцепрем'єр.

Тож він переконаний, що така потужна підтримка зможе перемогти Росію та її постійні зусилля "весь час щось придумувати, аби тільки не домовитися".

Коротко про мирні переговори України й Росії:

  • Наразі вони тривають у двох форматах – мінському й нормандському. Перший є регулярним процесом і передбачає участь двох сторін конфлікту за посередництва ОБСЄ.
  • Натомість нормандський формат, який проходить за посередництва Німеччини й Франції, фактично був "мертвим" з 2016 року й до президентства Володимира Зеленського. Наприкінці 2019 року відбулася нова зустріч, а тоді формат знову "загальмував".
  • Фактично обидва формати не показали особливої ефективності за майже 7 років війни. Найбільший успіх – завершення "гарячої" фази війни з підписанням "Мінську-2" в лютому 2015 року. Та сама війна, як і загибель українців, на цьому не закінчилися.