Знайти інформацію про фізичних та юридичних осіб, які здійснили корупційні правопорушення, тепер стане легше, запевняє НАЗК. Оновлення підтримав проєкт USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS".

Тим часом НАЗК має виплатити 7 мільйонів гривень ексвласнику серверів Реєстру декларацій

Можливості нового Реєстру корупціонерів

  • Завдяки оновленому Реєстру корупціонерів можна реально дізнатися кількість осіб, які були засуджені за корупцію в Україні.
  • Через додану інтеграцію із Prozorro державні установи зможуть швидко дізнатися, чи є в Реєстрі корупціонерів компанія, яка бере участь у їхньому тендері.
  • Компаніям, які беруть участь у тендерах, більше не потрібно витрачати час на формування відповідної довідки про відсутність корупції у їхній діяльності.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач пояснив, що оновлення передбачає спеціальні "антикорупційні" онлайн-довідки можна легко перевірити через QR-код.

Перевірити справжність довідки можна буде за допомогою QR-коду з унікальною інформацією або ввівши номер цієї довідки в Реєстрі. Це значно зекономить час для посадовців, підприємців та громадян, яким ці дані будуть потрібні для участі чи проведення державної закупівлі,
– розпові Сергій Деркач.

Що змінили у Реєстрі корупціонерів:

  • Покращили пошук. Знайти дані про людину чи компанію в Реєстрі корупціонерів стане легше завдяки фільтрам.
  • Додали інструментів для зручнішої роботи з даними та інтерактивну мапу порушень. У Реєстрі доступна карта порушень, яка відображатиме скільки осіб притягнуто до відповідальності за корупцію в кожній окремій області.
  • Інтегрували з іншими електронними сервісами завдяки API. Оновлений Реєстр має модуль інтеграції із системою державних електронних закупівель Prozorro та Єдиним державним веб-порталом відкритих даних. Найактуальніша інформація з Реєстру буде оновлюватися автоматично й не залежатиме від людського фактору.

Реєстр корупціонерів: що відомо

  • Цей ресурс не є повністю новим. НАЗК адмініструє його із лютого 2019 року. Раніше за нього відповідало Міністерство юстиції України.
  • Дані вносять до реєстру на підставі рішень судів, які надходять до НАЗК, або на підставі наказів про притягнення до дисциплінарної відповідальності.
  • Закон про створення єдиного Реєстру корупцонерів Рада ухвалила ще у 2018 році. Затвердила правила його роботи і функціонування ексголова НАЗК Наталія Корчак.