Юрій Вітренко не увійшов до складу Кабміну: що відомо

Його кандидатуру подав на голосування прем'єр Денис Шмигаль. Під час виступу у Раді 17 грудня він зауважив, що Вітренко має багаторічний досвід у сфері енергетики, зарекомендував себе як менеджер і може посилити Міненергетики. Про це повідомляє 24 канал.

Радимо ознайомитися Що відомо про ексдиректора "Нафтогазу" Юрія Вітренка: біографія

Далі відбулося голосування. Підтримали Вітренка 186 нардепів із 226 необхідних. Тому рішення щодо нового міністра енергетики не ухвалили.

Водночас проти проголосували 19 осіб. Натомість утрималися 88 парламентарів і не голосували 43. Загалом участь у процесі взяли 336 народних обранців.

Зауважимо, що найбільше з тих, хто утримався та не голосував за Вітренка, – це представники "Слуги народу". Далі йде "Європейська Солідарність", однак тут лише утримувалися.

Вітренко, міністр енергетики, віцепрем'єр, голосування 17 грудня 2020, Верховна Рада
Як за призначення Вітренка віцепрем'єром – міністром енергетики голосували фракції / Cриншот 24 каналу

Що цьому передувало

  • 15 грудня відбулося засідання фракції "Слуга народу", яка є пропрезидентською та має більшість у парламенті. На засіданні власне і виступав Вітренко. За словами, керівника політсили Олександра Корнієнка, до колишнього виконавчого директора Нафтогазу питань було найменше.
  • Опісля призначення Вітренка розглянув профільний комітет парламенту. Там ухвалили рішення рекомендувати Раді провести голосування за призначення Вітренка міністром.

До речі Рада призначила міністром агрополітики та продовольства Романа Лещенка

Хто такий Юрій Вітренко: коротко

  • Це відомий економіст і фінансист. Народився 17 вересня 1976 року в Києві.
  • Має дві вищих освіти. У 1996 – 1997 роках отримав ступінь бакалавра за спеціальністю "міжнародна економіка" та магістра – в "управлінні міжнародним бізнесом" в Київському національному економічному університеті.
  • Сьогодні Вітренко є гендиректором власної інвестиційної компанії AYA Capital. Після її створення туди також прийшли чинний голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв і майбутній очільник Укргазвидобування Олександр Романюк.
  • Його батька Юрія Вітренка-старшого також знають як економіста. Він, зокрема, був заступником міністра економіки в уряді Миколи Азарова. А мати Юрія "прогресивна соціалістка" Наталія Вітренко – відомий критик Євросоюзу та прихильник дружніх взаємин із Росією. Батьки міністра енергетики розлучилися, коли йому було 14 років.
  • У Нафтогазі Вітренко працював з 2002 року – упродовж 18 років. Він був на різних посадах: помічником заступника голови правління, заступником начальника Департаменту економіки, цінової політики та виконавчим директором.
  • 10 червня "Нафтогаз України" відкликав Юрія Вітренка з позиції представника у наглядовій раді Укрнафти.
  • Сам Вітренко вважав такий крок скороченням його посади у компанії. Водночас він зауважив, що боротьба проти російської агресії була не в пріоритеті в Нафтогазі. На його думку, рішення про скорочення його посади ухвалював голова правління Андрій Коболєв.
  • 17 липня Вітренко звільнився з Нафтогазу. Причина – в компанії скоротили його посаду.