Голосування за документ під номером 4201 відбулося 3 березня. Під час його обговорення спікери наголошували, що в Україні має бути лише один час – український. Адже так буле набагато зручніше. Противники ж висловлювалися, що є нагальніші питання. Крім того, наголошували, що це вплине на здоров'я.

До теми Перехід на літній час: хто придумав та як це впливає на здоров'я людей

Деталі

  • За проголосували 277 народних обранців.
  • Проти – 0 парламентарів.
  • Утрималися 53.
  • Не голосували 40.
  • Загалом участь у голосуванні взяли 370 нардепів.

Пояснення законопроєкту

Автор документу, обраний від "Слуги народу" віцеспікер Руслан Стефанчук, наголошує, що адаптація до переведення годинників раз на пів року погано впливає на здоров'я людей.

Такий "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб,
– зауважив він пояснювальній записці.

Також парламентар підкреслив, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню.

Ще одна причина – протидія агресії з боку Росії

На переконання Стефанчука, його ініціатива є спрямованою "не тільки на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликана забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України".

Річ у тім, що на тимчасово окупованих територіях України встановлено час держави-агресора – Росії. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу, за твердженням парламентаря, "дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій".

"Слуга народу" підтримує скасування літнього часу

Заступниця голови фракції Євгенія Кравчук напередодні зауважила, що її політсила підтримає ухвалення законопроекту "Про обчислення часу в Україні". Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Я думаю, що рівень підтримки законопроекту буде дуже високим. Щодо нього, на мою думку, взагалі немає дискусії,
– заначила вона.

Водночас парламентарка не виключила, що ще у березні Рада зможе підтримати законопроєкт в цілому.