Джерело: Венеційська комісія

Відповідний лист спікер парламенту Разумков надіслав 26 січня 2021 року.

Цікаво В одному із законів щодо КСУ проігнорували рекомендації Венеційської комісії, – Юрчишин

Разумков запитував думки Венеційської комісії щодо законопроєктів "Про конституційний порядок" та "Про порядок розгляду справ та виконання рішень Конституційного Суду",
– мовиться у повідомленні.

У Венеційській комісії додали, що цей запит є "продовженням рекомендацій Комісії, висловлених у двох термінових висновках від грудня 2020 року щодо законодавчої ситуації та реформи Конституційного Суду.

Зауважимо, тоді у дорадчий орган Ради Європи звертався президент Володимир Зеленський.

До речі, 28 січня Верховна Рада не проголосувала за законопроєкт "Про конституційну процедуру". Його відправили на доопрацювання.

Скандал із КСУ: що відомо

  • 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд фактично скасував антикорупційну реформу в Україні. Так, судді вирішили анулювати статтю про кримінальну відповідальніть чиновників за брехню в деклараціях.
  • Через це Зеленський подав законопроєкт про перезавантаження Конституційного Суду.
  • Деякі нардепи обурилися такій ініціативі президента. Виникли дискусії.
  • Згодом Зеленський відкликав свій законопроєкт.

Що Венеційська комісія радила Україні

Для врегулювання конституційної кризи Венеційська комісія радила Україні змінити законодавство. Мовиться про міжнародну підготовку суддів щодо конституційності питань перед їхнім призначенням. Відомство пропонувало ускладнити процес визнання норми закону неконституційною. Так, у разі коли судді вирішать, що певна норма є неконституційною, то слід запросити підтвердження Великої палати за запитом президента або парламенту.

ксу скасував антикорупційну реформу
Головне про рішення КСУ / Інфографіка 24 каналу