Деталі голосування

Розгляд і голосування за закон відбулися 15 грудня. Документ у цілому підтримали 304 нардепи. Натомість 27 парламентарів висловилися проти. Про це повідомляє 24 канал.

Зверніть увагу Рада сьогодні розгляне бюджет, питання НАЗК та особливий статус Донбасу: онлайн-трансляція

Крім того, 6 парламентарів утрималися, а 25 не голосували. Загалом участь у процесі взяли 362 народних обранці.

Зауважимо, не підтримали документ лише 2 політсили – "Батьківщина" та "Голос". А найбільше голосів віддала "Слуга народу" – 216.


Як голосували фракції за закон про особливий статус Донбасу / Скриншот

Що цьому передувало

7 грудня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до дії закону ""Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Його автори – нардепи від фракції "Слуга народу" на чолі з керівником Давидом Арахамією та очільником партії Олександром Корнієнком

Напередодні, 14 числа, документ підтримав Комітет з питань організації держвлади. Зауважимо, що не голосував представник фракції "Голос" Роман Лозинський. Власне політсила останнього і не підтримала документ під час основного голосування.

Раніше у парламенті неодноразово заявляли, що це рішення потрібно для того, щоб представники України на переговорах у Мінську могли спокійно продовжити роботу. Натомість противники закону називають його антиукраїнським і пропутінським.

Важливо Міжнародний кримінальний суд у Гаазі оприлюднив новий звіт: що встановили

Закон про особливий статус Донбасу: головне

  • Його ухвалили у вересні 2014 року за ініціативи п'ятого президента Петра Порошенка.
  • Документ набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.
  • З жовтня 2017 року термін дії закону продовжували на рік: у жовтні 2018 – до 31 грудня 2019 року, а у грудні 2019 – до 31 грудня 2020 року.
  • Згідно з законом, особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях почне діяти лише після виведення з України всіх російських військ.
  • Також має відбутися повне припинення вогню та Україна повинна отримати контроль над окупованими територіями.
  • Лише після цього на Донбасі можна буде провести вибори.