До 30% працівників в Україні вже працюють дистанційно

Законопроєкт № 4051, який врегульовує питання дистанційної роботи та роботи вдома, мають ухвалити в другому читанні та в цілому. Про це повідомила нардепка від "Слуги народу", керівниця комітету з питань соцполітики та захисту ветеранів Галина Третьякова, інформує Інтерфакс-Україна.

Раніше Рада схвалила закон про дистанційну роботу за основу: що він передбачає

Таких назв і таких видів роботи в Україні взагалі не було. Табличка була прийнята до другого читання тиждень тому в комітеті. Наразі вона проходить останню ревізію в юридичному департаменті та у літредакторів. Думаю, що протягом максимум місяця вона з'явитися на сайті Верховної Ради,
– розповіла Третьякова.

Нардепка зазначила, що за даними Федерації роботодавців України, до 30% працівників в умовах пандемії працюють вдома або дистанційно. Саме тому, кажуть у парламенті, необхідно врегулювати взаємовідносини на законодавчому рівні.

У першому читанні ініціативу підтримали 311 парламентарів

Зазначимо, що у першому читанні парламент розглядав законопроєкт №4051 3 листопада. Ініціативу підтримали 311 нардепів.

Що передбачає законопроєкт про дистанційну роботу:

  • Дистанційну роботу можна поєднувати із роботою в офісі.
  • При цьому працівник може виконувати роботу будь-де, мати власний графік, але бути забезпеченим необхідним обладнанням і програмами.
  • Працівник може працювати віддалено до 2 місяців у разі дискримінації в офісі.
  • Чітко розмежовані поняття дистанційної та надомної роботи.
  • Надомна робота передбачає, що людина працює за графіком компанії, але поза офісом у чітко зафіксованому місці. Роботодавець забезпечує всіма необхідними для роботи технічними засобами. Змінити місце надомної роботи можна лише за згодою керівництва.
  • Проєкт також робить можливим гнучкий графік роботи, якщо на це погоджуються працівники і підприємство.
  • Крім того, працівнику, який має дитину віком до 3 років або доглядає за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, дається можливість виконувати свою роботу на умовах дистанційності.