Подробиці заяви "Слуги народу" щодо протестів

У пропрезидентській політсилі пообіцяли напрацювати та оприлюднити цей план найближчими днями. Про це повідомив голова фракція "Слуга народу" в парламенті Давид Арахамія.

Актуально Протести через тарифи на газ: Зеленський доручив уряду розв'язати проблему

За його словами, на 12 січня заплановано нараду з прем'єром, виконувачем обов'язки міністра енергетики, представниками Офісу Президента та всіма, кого стосується це питання.

Якщо потрібними будуть швидкі рішення – ми готові їх ухвалювати в будь-який час. Зараз маємо розібратися з тим, що відбулося, наскільки обґрунтоване підвищення та як у цій ситуації захистити людей,
– наголосив Арахамія.

Додамо, що зараз депутати працюють у комітетах, комісіях і фракціях. Відновляться пленарні засідання 26 січня.

Головне про підвищення тарифів і протести

  • Кабінет Міністрів перед Новим роком значно підвищив тариф на електроенергію для населення, хоча й залишив фіксовану ціну. Зокрема, скасували пільгову ціну у 90 копійок за кіловат-годину за перші 100 кіловат-годин. Тому з 1 січня 2021 року ціна становитиме 1,68 гривні за кіловат на годину.
  • Також з 1 січня зросла ціна за транспортування газу. У кожного постачальника тарифи є різними. Докладніше читайте тут.
  • Водночас Нафтогаз підняв ціну на газ для населення за січень на 14%. Так, за тарифом "Місячний" українцям доведеться викласти 7,22 гривні за кубічний метр.
  • Через це 10 січня на акції протесту вийшли жителі Харкова, Полтави, Кривого Рогу та Миколаєва, а 11 числа протестували Полтава, Чернівці, Івано-Франківськ, Львів і декілька інших міст. Люди здебільшого мітингували під обласними адміністраціями та місцевими службами газу, щоправда в деяких регіонах перекривали траси.