Українська сторона вже підготувала запит до Канади про надання міжнародної правової допомоги щодо отримання аудіо запису, який опублікував канадський телерадіомовник CBC News.

Читайте також Розвідка Канади отримала секретні записи розмови іранського міністра про авіакатастрофу МАУ

Що відомо про запит України до Канади

Офіс генпрокурора просить аудіо, на якому може бути інформація про ймовірну навмисність збиття українського літака МАУ в небі над Іраном.

За словами заступника генпрокурори Гюндуза Мамедова, це буде вже четвертий запит до канадської сторони.

Сподіваємося, що Канада без зайвих очікувань надасть Україні наявні у них записи переговорів, що були опубліковані в ЗМІ,
– зазначив Мамедов.

Він додав, що українська сторона розраховує на отримання аудіофайлу, "адже процеси дослідження запису та проведення фонетичних експертиз можуть бути запущені паралельно: в Канаді й Україні".

Мамедов наголосив, що у такому випадку слідство йтиме оперативніше, а це дозволить швидше встановити істину та відновити справедливість.

Реакція на оприлюднені записи

  • На аудіо міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Заріф начебто обговорює можливість того, що збиття літака було навмисним.
  • В українському міністерстві закордонних справ пообіцяли з'ясувати, що насправді сталося тієї ночі. Євгеній Єнін наголосив, що ключовим є відновлення справедливості. Україна та світ не дозволять, щоб інтереси нації чи окремих громадян були вищими за життя та права людини.
  • Іран також вже відреагував на оприлюднені записи – місцева влада переконана, що вони підроблені.

Авіакатастрофа МАУ
Авіакатастрофа МАУ / Інфографіка 24 каналу