Дії окупаційних "правоохоронців" кваліфікували як незаконне позбавлення волі. Досудове розслідування здійснюватиме саме прокуратура Криму та Севастополя.

До теми До річниці "референдуму": в окупованому Криму впіймали українського "шпигуна"

"Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк", – наголосили у прокуратурі.

Позиція МЗС України

Джерело: Пресслужба МЗС України

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через незаконне затримання Владислава Єсипенка. Так засудили дії російських силовиків та запевнили, що вони є неприпустимими.

Незаконне затримання українського громадянина та усі подальші дії російської окупаційної адміністрації стали черговим прикладом політичного переслідування незгідних зі спробою анексії Криму та тиску на свободу слова,
– зазначили у відомстві.

У МЗС вимагають, аби Росія надала інформацію про місцеперебування та стан здоров'я Владислава Єсипенка, а також допустила до нього незалежних адвокатів.

"Закликаємо РФ припинити гоніння і політичні переслідування українців у тимчасово окупованому Криму, негайно звільнити Владислава Єсипенка та усіх незаконно утримуваних нею громадян України", – підсумували у міністерстві.

Затримання журналіста у Криму: що відомо

  • Журналіста затримали ще 10 березня, але відомо про це стало лише 16 березня. Російські силовики звинуватили Єсипенка у тому, що він нібито збирав інформацію "в інтересах спецслужб України".
  • За їхніми словами, журналіст "здійснював фото- й відеофіксацію місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму".
  • Згодом у ФСБ Росії взагалі запевнили, що Єсипенко начебто сам зізнався у співпраці з українською розвідкою.
  • Водночас українська розвідка прокоментувала це так, що ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації півострова.
  • Також йому приписують зберігання у своєму автомобілі саморобного вибухового пристрою.