Про основні пріоритети у роботі свого відомства Кулеба розповів під час конференції "Дипломатія-2021". Серед іншого – більш тісна економічна співпраця між Україною та країнами Азії, Африки і Латинської Америки.

Дивіться також Розмова дуже потрібна, але суспільство не готове, – Кулеба про взаємини з Росією

Основні пріоритети роботи МЗС на 2021 рік:

  • Протидія російській агресії.
  • Створення Кримської платформи.
  • Тісніша співпраця з українцями, які проживають за кордоном.
  • Створення нових майданчиків та напрямів, які б тісніше зв’язували Україну із Заходом (як, приміром, формат "Люблінського трикутника").
  • Формування взаємин з новою адміністрацією президента США.

У 2021 році продовжуватиметься протидія російській агресії на всіх фронтах. Це буде рік запуску Кримської платформи. Це також буде рік закордонних українців: ми серйозно працюватимемо над підвищенням ефективності взаємин із ними. Продовжуватимемо рухатися по азійському треку, займатимемося Африкою більш предметно,
– сказав він.

Крім того, серед ключових напрямів для України на 2021 рік залишається формування взаємовідносин з адміністрацією новообраного президента США Джо Байдена.

"Звичайно в наступному році буде ще одна інтрига і тема – це відносини зі Сполученими Штатами. Я переконаний, що у результаті співробітництва наших двох держав ми станемо ще сильнішими і наше партнерство зі США поглибиться", – переконаний Кулеба.

Що ж до співпраці з європейськими колегами, то перш за все багато уваги приділятиметься Люблінському трикутнику. Втім, можливе створення й інших майданчиків для співпраці.

"В цьому році ми створили "Люблінський трикутник"… Я розмовляв із польським главою МЗС, із литовським колегою. Всі підтвердили, що це – важливий проєкт, який ми розвиватимемо надалі. Створюватимемо нові мережива, щоб вплітати Україну ще тісніше у європейський контекст", – додав він.

Зеленський зустрінеться з дипломатами

Своєю чергою, президент Зеленський візьме участь у нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ. На ній також обговорюватимуть стратегічні пріоритети зовнішньої політики України.

"Президент візьме участь у нараді послів, ця зустріч буде висвітлюватися публічно", - розповіла прессекретар глави держави Юлія Мендель в коментарі Укрінформу.

Мендель пояснила, що це – щорічна зустріч президента з українськими послами за кордоном.