Джерело: 24 канал

Депутатка пояснила, коли Юрій Вітренко приходив на комітет під час першого висування його кандидатури, то не мав підтримки більшості.

Читайте також Епопея з Вітренком у Раді: коли нардепи втретє розглянуть його кандидатуру на віцепрем'єра

Натомість вдруге комітет більшістю голосів рекомендував затвердити Вітренка міністром енергетики.

За її словами, більшість в комітеті до другого читання була сформована. Втім додала, що в той момент, коли вдруге його виносили на голосування, не було чіткого розуміння, чи вистачить голосів за кандидатуру Вітренка.

Адже ситуація залишалася хиткою. Фактично до моменту голосування були перемовини між різними групами з приводу того, чи його підтримувати,
– пригадала Інна Совсун.

І зауважила, що частина нардепів, зокрема, зі "Слуги народ" в результаті не проголосували за кандидатуру Юрія Вітренка.

Цього тижня за кандидатуру Вітренка не будуть голосувати, – Совсун

Депутка відзначила, що цього тижня за його кандидатуру парламент не буде голосувати. На її думку, якби були голоси гарантовані, то це питання вже винесли б на голосування в Раду.

Однак його не виносили навіть на засідання профільного комітету.

Інна Совсун також зауважила, що наразі немає обмеження щодо того, скільки разів можна виносити на голосування в парламенті одну й ту саму кандидатуру.

Щоправда, 4 лютого, під час засідання парламенту, була спроба встановити таке обмеження. Аби не можна було виносити певну кандидатуру більше, ніж 2 рази,
– розповіла нардепка.

І наголосила, що поки в Міненергетики немає офіційного керівника – міністра, робота у відомстві виявляється заблокованою. Адже, відповідно до нового законодавства, виконувач обов'язків не має права здійснювати дуже багато функцій.

Що відомо про невдалі голосування за кандидатуру Вітренка

  • Кандидатуру Юрія Вітренка подав на голосування прем'єр Денис Шмигаль. Під час виступу у Раді 17 грудня він зауважив, що Вітренко має багаторічний досвід у сфері енергетики, зарекомендував себе як менеджер і може посилити Міненергетики.
  • 17 грудня Рада провалила голосування за призначення Юрія Вітренка віцепрем'єром – міністром енергетики. За його кандидатуру проголосували 186 нардепів.
  • 28 січня виконувачу обов'язків очільника Мінергетики вдалося назбирати 204 голоси. Однак цієї кількості виявилося недостатньо, і парламент знову не зміг призначити його на посаду.