У Києві вандал повалив ханукію: заява ізраїльського посла Ліона

Він, зокрема, закликав українські правоохоронні органи притягнути вандала до відповідальності. Також дипломат звернувся до українських чиновників із проханням відреагувати на інциденту. Про це Джоель Ліон написав у твіттері.

До теми Повалення ханукального світильника в Києві: з'явилася інформацію про особу вандала

Я рішуче засуджую акт антисемітизму, який стався 10 грудня в Києві. Закликаю українських чиновників приєднатися до мого засудження та швидко притягнути особу до відповідальності,
– наголосив посол Ізраїлю в Україні.

Додамо, що "звичайнісінький антисемітизм" у поваленні ханукії на Контрактовій площі, побачили й у посольстві Британії в Україні. Британська диппредставниця Мелінда Сімонс розцінила інцидент як "розпалювання расової ненависті, якій немає місця в демократичній Україні".

"Я закликаю поліцію Києва провести розслідування", – додала вона.

Що кажуть в Україні

На ситуацію вже відреагував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він засудив напад на ханукію в Києві та привітав швидку реакцію правоохоронних органів.

Зараз вандалу загрожує кримінальна відповідальність, і я впевнений, що справедливість буде встановлено. В Україні немає місця для антисемітизму,
– зауважив очільник МЗС.

У відповідь на реакцію Кулеби посол Ізраїлю закликав Україну ухвалити визначення антисемітизму, яке розробив Міжнародний альянс пам’яті жертв Голокосту (IHRA).

Зверніть увагу Під Офісом Президента невідомі розгорнули антисемітський банер: що кажуть у поліції

Головне про повалення Ханукії в Києві

  • Ханукальний світильник у Києві встановили до єврейського свята Хануки, який відзначають з 10 до 18 грудня.
  • Чоловік намагався повалити його двічі – 10 та 11 грудня. Першого разу йому це вдалося, а другого – ханукію приварили до землі.
  • Процес осквернення єврейського релігійного символу зловмисник транслював у мережі. Під час ефіру він заявив, що своїм вчинком хотів показати, "як слід поводитися з чужинцями, які займаються узурпацією влади, окупації територій, геноцидом". Крім того, чоловік наголошував: "Українці, ми – сила, жидам могила".
  • Поліції вдалося встановити особу зловмисника. Також правоохоронці його затримали та оголосили підозру за фактом розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті. Правопорушнику загрожує штраф або до 5 років обмеження волі. Перед цим справу відкрили за фактом хуліганства.