Діяльність збройного формування була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів. Зокрема, проти національної безпеки України.

Актуально СБУ викрила агента КДБ Білорусі, який організовував постачання зброї в Україну з Росії: відео

СБУ розслідувала діяльність "приватної військової компанії"

Загалом до компанії входили понад 150 осіб. Свою діяльність вони маскували під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.

Майбутніх членів "приватної військової компанії" готували на спеціальній тренувальній базі у Київській області. Зокрема, їх навчали поводитися зі зброю та ознайомлювали з навичками військових бойових дій.

Деяких "учнів" також відправляли навчатися за кордон.

Координували дії "приватної військової компанії" 15 українців. Зокрема, вони вербували потенційних учасників. Найпріоритетнішими були ексвійськові та правоохоронці, які брали участь у бойових діях.

Фігуранти справи також укладали договори з представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Мовиться про пропозиції постачання зброї до цих держав.

Що відомо про можливих підозрюваних

За даними СБУ, організували "приватну військову компанію" екснардеп Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як "позаштатний агент НАБУ".

Також Семенченка та Шевченка підозрюють у можливій організації протиправної схеми щодо ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів з Росії. Згодом їх нібито продавали державним підприємствам у сфері оборони за завищеними цінами.

Наразі Семенченку і Шевченку, а також іншим можливим організаторам "приватної військової компанії" оголосили про підозру.

Під час обшуків СБУ вилучила:

  • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомети;
  • ручний кулемет Калашнікова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин.

Шевченка та Семенченка не затримували

Джерело: "Гордон"

У СБУ спростували інформацію, яку раніше оприлюднили ЗМІ та деякі політики, що Шевченка та Семенченка вже затримали. Як повідомив прессекретар Служби безпеки Артем Дехтяренко, фігурантам справи лише повідомили про підозру.

СБУ припинила діяльність воєнізованого збройного формування / Фото СБУ

СБУ зупинила постачання військових товарів з Росії: дивіться відео