Про найцікавіші факти з життя Кернеса читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Помер Геннадій Кернес

Чому помер Кернес

Останній раз Кернес з'являвся на публіці у серпні. Потім виявилось, що політик підхопив коронавірус.

Мера доправили на лікування до Берліна, у клініку "Шаріте". До речі, кілька разів з'являлась інформація про його смерть, однак тоді вона була фейковою.

У жовтні у харківській міськраді запевняли, що здоров'я Кернеса покращилось, однак він продовжував лікуватись у Німеччині. Вже 11 грудня стан мера значно погіршився. Спочатку в нього відмовила одна нирка, потім – друга. Політик перебував на повному діалізі.

Про смерть Кернеса 17 грудня повідомив його друг бізнесмен Павло Фукс та дружина Оксана Гайсинська. Політику був 61 рік.

Участь Кернеса у виборах

Кернес заочно подав заяву на участь у мерских виборах Харкова. Політик переміг у першому турі, адже отримав понад 60,34% голосів виборців.

Щоправда, до виконання своїх обов'язків цієї каденції Кернес приступити не встиг. До слова, на першій сесії міськради мер також був відсутній.

​Результати виборів у Харкові
Результати виборів у Харкові / Інфографіка 24 каналу

Біографія Кернеса

Кернес народився у Харкові у 1959 році. В юності навчався у ПТУ №14 на спеціальності "кресляр-конструктор". Політик також закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого на юриста. Диплом магістра отримав у Харківському державному економічному університеті.

У 70-тих роках працював слюсарем на заводі "Світло шахтаря" у Харкові. Згодом продовжував роботу на різних підприємствах, а у 1992 році очолив підприємство "Акцептор".

Потім кар'єра Кернеса пішла догори. На початку 2000 років чоловік отримав посаду першого заступника директора Харківської філії дочірньої компанії "Торговий дім "Газ Україна". Протягом 2001 – 2006 років був президентом акціонерного товариства відкритого типу з іноземними інвестиціями "НПК-ХОЛДІНГ".

Кернес у політиці

  • Кернес серйозно зайнявся політикою після 2006 року, хоча був депутатом Харківської міськради у 2006 році.
  • Так, вже у 2006 році чоловік отримав посаду секретаря міської ради та очолив виборчу кампанію кандидата на посаду місцевого мера Михайла Добкіна.
  • У 2010 році Кернеса обрали мером Харкова. Того ж року політик очолив харківський осередок партії регіонів.
  • У 2015 році Кернес знову переміг на мерських виборах, у першому турі.
  • Третю перемогу політик отримав на місцевих виборах у 2020 році.

Кернес на візку
Кернес на візку / Фото "В городе"

Читайте також Кернес хворий: все про політика, що зі слюсаря став мером Харкова

Особисте життя

Першу дружину Кернеса звали Оксана Василенко. Подружжя одружилось у 1982 році. Тоді ж у них народився син Кирило. Однак вже через 3 роки пара розлучилась.

Потім Кернес жив у цивільному шлюбі з Галиною Приваловою, яка також народила йому сина Данила.

У 2000-х Кернес одружився з Оксаною Гайсинською. До речі, це донька колишнього заступника Генерального прокурора України Юрія Гайсинського. Однак протягом останніх років Кернес стверджував, що не одружений, а з Гайсинською має вільні стосунки.

На сайті Харківської міської ради було зазначено, що Кернес виховує трьох дітей. Однак у декларації цієї інформації політик не вказав.

Діти Кернеса
Діти Кернеса / Фото "Факти"

Кернес із дружиною Оксаною Гайсинською
Кернес із дружиною Оксаною Гайсинською / Фото "Гордон"

Відповідно до декларації, у 2019 році Кернес заробив 1,1 мільйона гривень на посаді мера, ще 18,9 мільйона гривень отримав від дивідендів компанії "Фінекс-Капітал".

Крім того, чиновник зберігав готівкою 64 мільйони гривень, а на депозитах у нього розміщено близько 17 мільйонів гривень та 17 тисяч доларів. Також чоловік мав акції "Харківобленерго", ПрАТ "Харківенергозбут", а також 7000 інвестиційних сертифікатів ТОВ "Компанія з управління активами" Фінекс-Капітал". Загальна вартість яких становила 7 мільйонів гривень.

Проте журналісти-розслідувачі дослідили, що Кернес ніколи не зазначав у декларації цивільну дружину Гайсинську. Однак жінка мала чималі статки. Наприклад, володіла цілим автопарком автомобілів: Bentley brooklands, Rolls-royce ghost, BMW X-6, Audi A8. Також Гайсинська мала одну квартиру у Києві та 2 – у Харкові.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес / Фото з інстаграму Кернеса