До роботи над висновком щодо України залучили не лише європейських, а й американських експертів. Вони підтвердили озвучені на засіданні РНБО, що було скликане одразу після рішення КСУ, політичні застереження. Про це в ефірі 24 каналу розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Актуально Зеленський прокоментував рекомендацію Венеціанської комісії щодо КСУ

Висновки щодо антикорупційного законодавства

Вона зазначила, що в Молдові після аналогічного, навіть менш жорсткого рішення, судді Конституційного Суду подали у відставку.

Щодо стану антикорупційного законодавства в Україні, Венеціанська комісія схвалила 2 висновки, зауважила віцепрем'єрка. Стефанішина додала, що це стосується рішення Конституційного Суду від 27 жовтня, а також його ухвалення з можливим конфліктом інтересів.

"Водночас Венеційська комісія підтвердила низку положень, які вже публічно озвучені у парламенті та президентом України. Зокрема, мовиться про те, що рішення не має достатньої аргументації", – повідомила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Також, за її словами, експерти зазначили, що відповідний формат роботи КСУ надалі сприятиме лише винесенню рішень, які підриватимуть принципи верховенства права в Україні. Тобто всі ті застереження, які були озвучені протягом місяця з набрання чинності рішенням, були підтверджені Венеційською комісією, наголосила Ольга Стефанішина.

Президент виступив на цьому засіданні, де подякував главі Венеційської комісії. У межах розгляду відповідного рішення представили аргументи – його зміст має закласти основу для подальшої реформи КСУ, а також відновлення антикорупційного законодавства,
– сказала віцепрем'єрка.

Зокрема Венеційська комісія підтвердила, що кримінальна відповідальність та ув'язнення за неправдиве декларування має бути збережено як елемент превентивного примусу для дотримання законодавства, підкреслила віцепрем'єрка. Згідно з її словами, надалі парламент має ухвалювати рішення беручи до уваги висновки Венеційської комісії.

Що буде з рекомендаціями комісії

Частина рішення, яке стосується коментарів в антикорупційному законодавстві вже взяла до уваги робоча група парламенту, сказала Ольга Стефанішина. Венеційська комісія таки підтвердила, що судді мають бути рівними перед законом та перед державними інституціями, сказала віцепрем'єрка.

Відповідні рекомендації мають місце в законодавстві. Окрім того, Венеційська комісія зауважила про необхідне забезпечення прозорого добору відповідних посад в частині подальшої реформи Конституційного Суду,
– повідомила віцепрем'єрка.

Так само має бути дотриманий принцип пропорційності та відкритості добору й звільнення суддів, додала Стефанішина. За її словами, президент також зазначив, що всі ці рекомендації ляжуть в основу напрацювання правової реформи та законопроєктів, які будуть стосуватися реформування судової системи, зокрема Конституційного Суду України.

Що цьому передувало


Головне про рішення Конституційного Суду / Інфографіка 24 каналу