Водночас Леонід Кравчук запропонував послу П'єру Морелю, координатору Політичної підгрупи ТКГ, виробити та представити єдиний документ, до якого увійдуть найкращі пропозиції та підходи, які виробляють політичні радники. Про це повідомляє пресслужба Української делегації у ТКГ у телеграмі.

До теми Росія хоче зробити Тристоронню контактну групу п'ятисторонньою, – Кравчук

Представник окремих районів Донецької області в ТКГ від України Сергій Гармаш в ефірі одного з українських телеканалів зазначив, що ініціатива односторонньої передачі російською стороною утримуваних осіб на українську територію не представникам України в "мінському процесі" – не нова і Росія вкладає в це не гуманітарний сенс, а політичний.

"Питання цього обміну у взагалі не підіймалося ніякої стороною, оскільки це не обмін – це приватна ініціатива. Цей факт можна розцінювати, як перемогу пані Денисової (омбудсмен Людмила Денисова – 24 канал)", – сказав Гармаш.

Повернення полоненими зірване

Лідер української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що процес передачі полонених нардепу від ОПЗЖ Віктору Медведчуку вже зупинили. Оскільки літак, який повинен був привезти цих осіб, не вилетів.

"Той літак, який повинен був привезти людей, не вилетів. Не тому, що немає палива або ще чогось. Виникає просте питання: хто летить в літаку? Ці люди мають паспорта? Вони внесені до відповідного реєстру? Це ж не просто подорож на конях – це дуже далека, причому міждержавна дорога. Спочатку вони летять з Донецька до Ростова-на-Дону, потім з Ростова-на-Дону в Мінськ, а потім з Мінська в Україну", – сказав Кравчук.

Він наголосив, що це питання вже закрите. Крім того, Кравчук додав, що повернення громадян питання не Медведчука, а України.

Я не знаю, може, крім України, є ще якась маленька держава Медведчука. Не може приватна особа займатися питаннями такого масштабу без держави,
– наголосив політик.

Проведення консультацій

Під час відеоконференції інші сторони нагадали російській стороні чіткі межі щодо порядку та практики проведення консультацій.

"Уповноваженими представниками в ТКГ є лише ті особи, що призначені главами держав-сторін конфлікту України та РФ – Леонід Кравчук та Борис Гризлов, інші члени офіційних делегацій обох держав і уповноважені представники ОБСЄ", – мовиться в повідомленні.

Щодо відкриття КПВВ

У пресслужбі зазначили, що 20 січня голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, відвідала КПВВ у Золотому, вона:

  • відзначила роботу України в контексті виконання домовленостей "нормандської четвірки" та консультацій у ТКГ;
  • схвалила бажання України завершити війну та висловила підтримку суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, включно з АР Крим та Севастополем.

Українська делегація підкреслює, що у російської сторони не залишилося формальних приводів не відкривати зі свого боку КПВВ "Щастя" та "Золоте".

Відновлення ремонтних робіт

Водночас досягнули принципової домовленості щодо відновлення ремонтних робіт на станції газорозподілу у Мар'їнці, завдяки активному сприянню модератору робочої групи з питань безпеки ТКГ послу Яшара Халіта Чевіка.