Як написала у соцмережі Венедіктова, нардепа підозрюють у зловживанні владою або службовим становищем, що спричинило важкі наслідки.

Цікаво Через прогули нардепи втратили майже 40 мільйонів гривень: хто "відзначився"

Нардеп під час розгляду поправок до законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення неодноразово здійснював неособисте голосування з використанням персональної картки колеги,
– написала генпрокурорка.

Нардеп не з'явився до Офісу генпрокурора

Парламентаря викликали до Офісу Генпрокурора 11 лютого, аби вручити повідомлення про підозру. Проте, як наголосила Венедіктова, політик не з'явився та причину своєї відсутності не повідомив.

Письмове повідомлення про підозру у порядку, передбаченому КПК України, направлено до Апарату Верховної Ради України, за місцем проживання парламентаря, на його електронну пошту та інші відомі стороні обвинувачення засоби зв'язку,
– розповіла генпрокурорка.

В Офісі генпрокурора кажуть, що кримінальна відповідальність за кнопкодавство – важливий запобіжник.

ЗМІ повідомляють, що мова – про Поляка

Тим часом, Інтерфакс-Україна з посиланням на власні джерела повідомляє, що повідомили про підозру нардепу від групи "Довіра" Владиславу Поляку. Він – безпартійний, обраний до Ради на мажоритарному округу на Закарпатті.

Що відомо про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України на пленарних засіданнях Верховної Ради України" у грудні 2019 року. "За" проголосував 261 нардеп. Закон набув чинності 16 січня 2020 року.

Головні положення закону:

  • Закон встановлює кримінальну відповідальність за неперсональне голосування депутатів у Раді.
  • З парламентарів стягуватимуть штраф у розмірі від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 50 до 85 тисяч гривень).
  • Розслідування кнопкодавства парламентарями будуть здійснювати слідчі органи Державного бюро розслідувань.

Дані з сайту Верховної Ради