На його думку, відмінність лише в тому, що до 2014 року Росія ще платила Україні "відступні" за відібраний Крим. Зокрема, знижкою на свій газ і платнею за військові бази.

Зверніть увагу Харківські угоди: в СБУ почали масштабне розслідування про держзраду

Наслідки Харківської угоди

За його словами, потім вона зрозуміла, що можна більше і не платити. Овдієнко наголосив на тому, які наслідки мали Харківські угоди.

У 2010 році ними Україна наявно продемонструвала Росії, що за Крим не тримається, що погоджується в Криму на перебування чужої армії, а отже не надто той Крим цінує,
– зазначив Овдієнко.

Журналіст зауважив, що тодішня українська влада "Януковича-регіоналів" продемонструвала, що готова Крим за гроші, за газ, за знижку – продати.

Харківські угоди
Хто голосував за Харківські угоди / Інфографіка 24 каналу

Росія хотіла "намахати" Україну

"Тобто цілком логічно, як на мене, що вже тоді Росія дійшла розуміння: як мінімум Крим в України можна купити, а як максимум – при купівлі спробувати Україну "намахати", щоб взагалі нічого не платити", – сказав Овдієнко. Він також додав, що:

  • з 2010 року Росія платила Україні за Крим – знижкою на газ і грошима за розміщення військових баз;
  • а з 2014 року платити перестала, забравши силою весь Крим.

Ведучий 24 каналу розповів про наслідки Харківських угод: дивіться відео

Що таке Харківські угоди?

  • У квітні 2010 року в Харкові підписали відповідні угоди. Таким чином перебування Чорноморського Флоту Росії в Севастополі продовжили на 25 років.
  • Верховна Рада ратифікувала цей документ.
  • Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України щодо експрезидента України Віктора Януковича: ймовірне зловживання владою та державну зраду.