Начальник ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Михайло Опанащенко пояснив, що під час дослідження трупів птиці виявили отруйні речовини різного складу. Про це повідомляє 24 канал.

До теми Може зникнути вся зграя: на Херсонщині масово гинуть червонокнижні сірі журавлі

Шокуючі нам кадри показав директор заповідника Віктор Гавриленко. На одному з них видно журавля, який помирає. Також видно, як по території заповідника просто розкидані тіла померлих птахів

Сірі журавлі масово помирають: дивіться відео

У який спосіб отруїли птахів

У заповіднику впевнені, що журавлі наїлися отруйного зерна, яким фермери поруч знищують польових гризунів. Робітників, які розкидали таку суміш, співробітники заповідника впіймали на гарячому.

За 4 кілометри було виявлено на полі трактор, який розкидав зерно, оброблене невідомою речовиною. Співробітники зупинили цей трактор, почали вимагати документи. Ніхто нічого нам не показав,
– запевнив директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко.

"Треба було акуратненько тією ложкою, відповідним захисним спорядженням засипати в нірку, а тоді нірку закрити, а тут просто розкидали. Це злочин", – пояснив Гавриленко.

Втрати світового масштабу

І ці втрати птахів – світовий масштаб, адже крім Червоної Книги України сірий журавель є в міжнародних охоронних списках.

Зверніть увагу Рослина з Червоної книги окупувала Дніпро: чим небезпечний водяний горіх

Науковець, член правління Української природоохоронної групи Іван Мойсієнко зазначив, що журавель ще охороняється 4 міжнародними документами:

  • Боннська конвенція;
  • Вашингтонська конвенція;
  • Бернська конвенція;
  • спеціальна угода про захист водно-болотних мігруючих птахів AEVA.

Конвенції ратифіковані Україною і Україна взяла на себе зобов'язання суворо охороняти таких птахів,
– зауважив Мойсієнко.

Масова загибель диких птахів в Україні зафіксована вже не вперше. Однак вперше загинули червонокнижні пернаті. Справу розслідують у поліції.

Від якого саме хімічного препарату загинули пернаті, має встановити криміналістична лабораторія у Києві.

Що відомо про сірих журавлів

Ці сірі журавлі транзитом летять через Україну у теплі краї. З року в рік птахи на якийсь час зупиняються в заповіднику на півдні.

Цікаво У Нью-Йорку майже сотню котів врятували з пожежі: деталі

Віктор Гавриленко розповів, що вони летять міграційним коридором через Крим, далі – Чорне море. Пізніше на південь, Палестина, долина ріки Ніл.

Цього року було декілька хвиль прольоту сірого журавля. І остання зграя, а це приблизно 300 особин, залетіла у заповідник "Асканія-Нова" у грудні.