Джерело: Український мілітарний портал

Ресурс посилається на джерела в Міноборони. За їхніми даними, також відправлять на металобрухт 2 рейдових катери, зокрема "Токмак". Урочиста церемонія спуску прапорів на цих кораблях має відбутися найближчим часом.

Акуально США передадуть Україні нові патрульні катери "Айленд": дата

Корвет Вінниця, списання, ВМС України, флот, ЗСУ, Міноборони, кораблі
Корвет "Вінниця" перед списанням у 2017 році та під час служби / Колаж 24 каналу

Списання "Вінниці": хронологія подій

  • Це хотіли зробити ще до кінця 2013 року, але згодом через агресію Кремля та окупацію Криму (Росія захопила 80% плавскладу ВМС) плани змінилися. І корабель залишався у бойовому складі флоту.
  • Причиною намірів списання був вік корабля та його технічна несправність. Зокрема, там не працює більшість систем і озброєння, ремонту потребує як головна енергетична установка, так і більшість агрегатів, корпус корабля – також у критичному стані.
  • Після окупації Криму заговорили про ремонт "Вінниці". У 2017 році корабель підняли у док судноремонтного заводу "Україна", де визначали технічну можливість для його ремонту.
  • Щоправда, після майже 11 місяців перебування у сухому доці судноверфі "Україна" ремонт на "Вінниці" так і не провели. Навіть попри те, що корабель вивели з доку.
  • Опісля корвет перевели до категорії навчальних, і він перебував у відстої в очікуванні рішення про списання.

Що відомо про корабель "Вінниця"?

Його побудували в 1975 році на Зеленодоському суднобудівному заводі. А спустили на воду в 1976 році. У підсумку він увійшов до складу окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів. Тут служив до 1992 року, доки не перейшов до Морських частин Держкомітету з охорони кордонів (нинішня Державна прикордонна служба).

В січні 1996 року корабель передали новоствореним ВМС України. Основними причинами передачі були відсутність достатньої кількості кораблів у ВМС та недоцільність утримання настільки потужного корабля у прикордонників.

В цей же час відбулася зміна назви з "Дніпра" на "Вінницю". 19 січня на кораблі підняли прапор ВМС України.

Яка ситуація зі списанням інших суден

  • Їх списуються також через технічний стан.
  • Зокрема, рейдовий водолазний катер "Токмак", попри проведений у 2016 році ремонт, все ж залишався небоєздатним.
  • У складі національного флоту він перебуває з 1997 року. Побудували корабель в 1983 році на Соснівському суднобудівному заводі. Далі він увійшов до складу Чорноморського флоту, де за розподілом відійшов Україні.

Зверніть увагу Українські й американські військові провели спільне тренування в Чорному морі: захопливі фото

Катер Токмак, списання, ВМС України, флот, ЗСУ, Міноборони, кораблі
"Токмак" під час активної служби / Фото Нікіти Прохорова