Так, суд скасував стягнення з Росії збитків за окупацію Криму. Таке рішення ухвалили 30 березня 2021 року.

Зверніть увагу Змінити постачальника газу можна буде в "Ощадбанку", – Шмигаль

Сума відшкодування мала становити 1,1 мільярда доларів США плюс відсотки, нараховані з моменту винесення рішення. Росія оскаржила це рішення у національному суді за місцем проведення арбітражу, тобто у Парижі.

Що каже "Ощадбанк"

"Ощадбанк" планує оскаржувати рішення Паризького апеляційного суду перед Верховним судом. Водночас це рішення апеляційного суду може бути оскаржене у французькому касаційному суді.

"Ощадбанк" вважає таке рішення апеляційного суду, з точки зору права, помилковим та таким, що суперечить усталеній прецедентній практиці як у Франції, так і в інших європейських країнах. Банк планує негайно оскаржити це рішення,
– заявили у банку.

Що кажуть у Росії

Про свою перемогу у справі вже заявив Мін'юст Росії. У виданні "Європейська правда" стверджують, що їхнє повідомлення містить дезінформацію. Зокрема тези Росії про те, що це рішення нібито матиме прецедентне значення і в інших справах за участю українських інвесторів, які розглядаються арбітражами та державними судами в Європі.

Що цьому передувало

  • У березні 2014 року, через невизнаний референдум у Крим, Україна втратила півострів. Росія незаконно його привласнила.
  • Згодом Національний банк України зобов'язав банки країни призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій в населених пунктах, які не підконтрольні українській владі.
  • 23 липня 2019 року Київський апеляційний суд задовольнив прохання "Ощадбанку" про визнання та надання йому дозволу щодо виконання рішення Міжнародного арбітражу.
  • У липні 2019 року стало відомо, що Росія оскаржила у французьких судах рішення міжнародного арбітражу про стягнення понад мільярда доларів та відсотки.