Джерело: "Схеми"

Єрмак із Ляйтнером хочуть побудувати на Закарпатті "високогірний всесезонний спортивно-туристичний кластер "Боржава". Австрійця пов'язують із головою адміністрації президента-втікача Віктора Януковича – Сергієм Львочкіним, а також із екскерівником Держінвестпроекту Владиславом Каськівим.

Зверніть увагу Багатолюдний Буковель перевірили на дотримання локдауну: що знайшли інспектори

Каськів, Львочкіна та виведення грошей із Держбюджету: докладніше

Журналісти отримали доступ до листування Каськіва, а також особистих помічників і довірених осіб нардепів від ОПЗЖ Сергія та Юлії Льовочкіних в період з 2014 по 2016 роки.

Юлія та Сергій Львочкіни, Олімпіада, Боржава, схеми, Ляйтнер, Єрмак, ОПУ, розкрадання Держбюджету
До освоєння бюджетних грошей задля скупівлі карпатських земель на приватні фірми може бути причетною й родина Льовочкіних / Колаж "Схем"

Ці листи свідчать що Льовочкіна була причетною до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings GMBH. Це одна з компаній, через яку, за версією офіційного слідства НАБУ, було виведено кошти з Державного бюджету, призначені на реалізацію проєкту "Олімпійська надія". Саме у цей час Держінвестпроектом керував Каськів.

Крім того, листування вказує на те, що Льовочкіна погоджувала трансфер коштів з компанії Teleferic через латвійський банк на рахунки її дочірніх українських фірм. Останні витрачали їх на скупку земель на полонині Боржава на Закарпатті – якраз там, де планували реалізувати проєкт "Олімпійська надія". Наразі ці землі арештовано в межах кримінальної справи НАБУ за фактом розкрадання бюджетних коштів Держінвестпроекту. Розслідування триває.

Владислав Каськів, Олімпіада, Боржава, схеми, Ляйтнер, Єрмак, ОПУ, розкрадання Держбюджету
Як мільйони доларів з держбюджету перераховувались компаніям-нерезидентам, частина з яких виявилась підконтрольною наближеним до Каськіва / Інфографіка "Схем"

Подробиці співпраці Ляйтнера та Єрмака

Зрештою Офіс президента Володимира Зеленського відновив цей проєкт, і Єрмак у липні 2020 року прозвітував про успішні перемовини з австрійським інвестором Гернотом Ляйтнером. Той презентував на Банковій проєкт гірськолижного курорту в Боржаві.

Олімпіада, Боржава, схеми, Ляйтнер, Єрмак, ОПУ, розкрадання Держбюджету
Гернот Ляйтнер і його презентація в ОПУ проєкту гірськолижного курорту / Колаж "Схем"

Саме на Ляйтнера оформлено компанію Teleferic, включно з періодом, коли її рахунками управляли з офісу Льовочкіної. Але зараз ця компанія більше не є власником фірм, що скупили землю на Закарпатті. Замість неї, до структури власності ввели словацьку Carpathian Mountain Resort. Вона – теж формально оформлена на Ляйтнера.

Олімпіада, Боржава, схеми, Ляйтнер, Єрмак, ОПУ, розкрадання Держбюджету
Структура компанії Teleferic Holdings за правління Ляйтнера / Інфографіка "Схем"


Carpathian Mountain Resort – новий власник українських фірм, на які записано землі на Закарпатті: вона також належить Ляйтнерові / Інфографіка "Схем"

Ще одне гучне розслідування "Схем" Як Зеленський, Єрмак та інші посадовці порушують на дорогах і їм за це нічого не буде

Що про це кажуть у ОПУ

В Офісі Президента зазначили, що мовиться саме про залучення інвестицій, а не про проєкт державно-приватного партнерства.

"Весь переговорний процес українська сторона веде виключно із представником австрійської компаніїї Austrian Teleferic Holdings", – кажуть у представництві очільника держави.

Щодо інших питань, то в Офісі Президента наразі нічого не коментують.

Боржава, Каськів, Льовочкіни: як Єрмак і Зеленський втілюють "Олімпійську надію" Януковича: розслідування "Схем" – дивіться відео