Якщо найближчими місяцями не пройдуть рясні дощі, Крим може залишитися зовсім без води. Про це заявили член експертної ради з гідробіології та іхтіології РАН Микола Шадрін та доктор геолого-мінералогічних наук Віктор Тарасенко, пише "Новая газета".

Важливо Це для нас вкрай небезпечно: окупанти в Криму бояться приймати воду з України

Як стабілізувати ситуацію

Шадрін зазначив, що для нормального забезпечення Криму водою потрібно економно її витрачати. Але на півострові ще з радянських часів майже 60% води "втрачається" у водопроводах. Опріснення морської води він назвав "далекою перспективою", а викачування води з водосховищ ніяк не допоможе розв'язати проблему в перспективі, а скоріше її ускладнить.

Чи зарадить ситуації погода

Тарасенко визнав, що прогнози метеорологів на поточну зиму "не викликають оптимізму". Так, наприклад, передбачалося, що у грудні 2020 року у Криму випаде 45 міліметрів опадів, а фактично випав лише 21 міліметр.

За прогнозами синоптиків, у найближчі 3 місяці повинно випасти 30 – 40 міліметрів опадів. Тоді як, для наповнення водосховищ потрібно не менше 100— 150 міліметрів на місяць.

Актуально Проблема води в Криму посилюється: у Сімферополі аварія на водогоні

Що пропонує російська окупаційна влада

  • Викачування води зі свердловин. Експерти наголосили, що є ризик, що свердловини стануть непридатними. Річ у тім, що підземні води перебувають в "лінзах", і, якщо вибрати з "лінзи" занадто багато, то вода стане солоною і непридатною ні для пиття, ні для поливу.
  • Використання підземних джерел. Цю ідею Володимира Путіна вчені також розкритикували. За словами Тарасенка, поки немає 100% впевненості, що прісні води під Азовським морем є в достатній кількості.

Чому у Криму виникла проблема з водою

  • До того, як Росія окупувала Крим Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал.
  • Однак з приходом окупаційної влади Україна припинила водопостачання.
  • На півострові обміліли водосховища, зокрема – Міжгірне та Білогірське. Окупанти закликають місцевих жителів економити воду, для цього навіть запровадили обмеження подачі води.
  • Позиція української влади у цьому питанні чітка: буде деокупація Криму – буде вода.